Vrouwen in Congo massaal verkracht
KINSHASA - Honderdduizenden vrouwen en meisjes in de Democratische Republiek Congo zijn de afgelopen tien jaar verkracht door regeringssoldaten, rebellen en etnische milities. Dat meldt de Britse krant The Guardian woensdag.
De schaal waarop de misdaden plaatsvonden wordt nu pas duidelijk, omdat steeds meer vrouwen en meisjes naar ziekenhuizen gaan voor behandeling, nu de gevechten zijn geluwd vanwege de recente presidentsverkiezingen, en omdat medische hulpverleners om diezelfde reden voor het eerst afgelegen gebieden kunnen bereiken.In een provincie, Zuidelijk Kivu, werden vorig jaar rond de 42.000 vrouwen en meisjes behandeld voor ernstige verwondingen, aldus gegevens van de mensenrechtengroep Global Rights.
Verkrachting lijkt in Oostelijk Congo te worden gebruikt als wapen in de oorlog, dat wordt gebruikt om bevolkingsgroepen te straffen voor „verkeerde” politieke loyaliteiten, of als vorm van etnische schoonmaak.
Hoe wreed de daders te werk gaan blijkt uit het verhaal van een 54-jarige vrouw die begin dit jaar bij een ziekenhuis in de relatief veilige stad Goma arriveerde, nadat zij het jaar daarvoor meerder malen was verkracht. Ze vertelt dat de daders in eerste instantie behoorden tot de militie van de Mai Mai, een etnische groep die zich hult in dierenhuiden en zich omhangt met amuletten. „Ze drongen ’s ochtends onze hut binnen en verkrachtten me. Maar wat ik erger vond is wat ’s middags gebeurde. Toen drongen vijf mannen onze hut binnen en eisten van mijn man geld in drie valuta’s: dollars, shillings en francs. Maar we zijn straatarm, ik weet niet eens hoe dollars eruit zien. Daarop schoten ze mijn man dood. Toen mijn kinderen niet ophielden met huilen werden ook zij vermoord.”
Mensenrechtengroepen eisen dat de leiders van de groeperingen wier leden zich misdragen hebben, worden berecht door het Internationaal Strafhof in Den Haag.
Intussen heeft de Congolese president Joseph Kabila andere dingen aan zijn hoofd. Het eerste wat hij moet doen zodra hij officieel is herkozen, is zijn opponent Jean-Pierre Bemba kalmeren. Aanhangers van de voormalige rebellenleider zijn namelijk al twee keer in een vuurgevecht verwikkeld geraakt met Kabila’s troepen.
Bemba’s aanhangers riepen dinsdag in een strijdvaardige verklaring Bemba tot overwinnaar uit en verklaarden de officiële resultaten, waaruit blijkt dat Kabila heeft gewonnen, frauduleus. De aanhangers van Bemba dreigden de belofte om geen geweld meer te gebruiken, te breken.
Nu 90 procent van de stemmen is geteld leidt Kabila met bijna 60 procent van de stemmen en staat Bemba op 40 procent. Naar verwachting wordt de officiële uitslag op zijn vroegst donderdag bekendgemaakt. De kiesraad onderzoekt de klachten die zijn ingediend door aanhangers van Bemba.