Economie

Blij van een huppelend kalf

WEKEROM - De eerste biologische kalverhouderij van Nederland is vanaf donderdag een feit. De bedrijfsvoering van EcoFields sluit aan bij de natuurlijke leefwijze van de kalveren.

Riekelt Pasterkamp
15 November 2006 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:17

Wat dat in de praktijk betekent, laat eigenaar Bart Boon (45) graag zien. Op het erf van zijn ouderlijk huis in Wekerom is een potstal neergezet van 78 meter lang en 22 meter breed. Hier worden maximaal 400 kalveren afgemest.De opfok van de beesten gebeurt in Barneveld, de woonplaats van Boon. Na twaalf weken verhuizen de kalveren naar Wekerom. Ze zijn op leeftijd gesorteerd en zitten met maximaal veertien soortgenoten in een stal.

In de stallen staat volgens Boon het welzijn van de dieren voorop. De hokken zijn ruim en voorzien van riet. De kalveren kunnen vrij rondlopen. Inlaatopeningen zorgen voor frisse lucht.

De kalveren krijgen voer te eten dat zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen is geproduceerd. Vrijwel uniek in de sector is dat de dieren naar buiten kunnen om te grazen in de weilanden achter de boerderij. „In de zomer van negen tot vijf uur. Helaas is het nu te nat om ze naar buiten te doen.”

Na 42 weken worden de dieren in eigen beheer geslacht. Per kalf levert dat 200 kilo vlees op. Boon verkoopt het vlees aan horecabedrijven en de detailhandel, maar wil in de toekomst ook particulieren gaan bedienen.

De eerste Wekeromse kalveren zijn al geslacht. Volgens Boon zijn de resultaten goed. „Afnemers waarderen de kwaliteit en de smaak van het roze kalfvlees.”

Bij het bedrijf in Wekerom is een bezoekersruimte gebouwd waar gasten tekst en uitleg krijgen. „Onbekend maakt onbemind. En de tijd is er rijp voor. Kijk maar hoe in de verkiezingscampagne het welzijn van dieren een rol speelt.” Tijdens de open dag van EcoFields zaterdag maakt CU-lijsttrekker Rouvoet zijn opwachting bij het bedrijf.

Boon is vijf jaar geleden met de opzet van het nieuwe bedrijf begonnen. „Ik vond dat het beter kon en moest. De tien maanden dat de kalveren in leven zijn, mogen ze zo goed mogelijk doorbrengen. Toch? Van een huppelend kalf in de wei word ik zelf ook blij.”

Volgens eigen zeggen is Boon de eerste kalverhouder in de Benelux die op deze manier zijn beesten houdt. „Het concept is uniek, maar we delen het graag met anderen.”

EcoFields dankt de naam aan de zogenaamde Celtic Fields, een akkerbouwsysteem dat door boeren eeuwen geleden in Noordwest-Europa werd bedacht en uitgevoerd.

Het ging om kleine vierkante velden van ongeveer 40 bij 40 meter, met een wal eromheen tegen de verstuiving. De boeren konden hierdoor de akkers bebouwen en lieten hun vee daar grazen. Een overblijfsel uit die tijd is bewaard gebleven en ligt op een steenworp afstand van de Wekeromse kalverhouderij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer