Libanese president: Tribunaal is illegaal
BEIROET - De Libanese president Emile Lahoud noemt de regeringssteun voor een internationaal tribunaal dat de verdachten van de moord op oud-premier Rafik al Hariri moet berechten illegaal.
Hij heeft dat dinsdag in een brief aan secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties laten weten. Volgens de pro-Syrische Lahoud had hij als staatshoofd toestemming moeten geven en is daarom het besluit illegaal.De leider van de Libanese Hezbollahpartij, sjeik Hassan Nasrallah, heeft dinsdag beklemtoond dat de door het Westen gesteunde regering van premier Saniora door het opstappen van vijf ministers van de sjiitische Hezbollah en Amal haar geloofwaardigheid heeft verloren en dat ze daarom moet worden vervangen. De sjeik zei dit tegenover een menigte van ongeveer 6000 mensen, die als gevolg van de Israëlische bombardementen van de afgelopen zomer hun huizen verloren.
Nasrallah dreigde met massabetogingen om de eis voor een regering van nationale eenheid kracht bij te zetten, maar verzekerde zijn gehoor dat er geen nieuwe burgeroorlog zal uitbreken. Maandag stemde de regering tegen de zin van beide partijen en president Lahoud unaniem in met een voorstel van de Verenigde Naties om verdachten van de moord op oud-premier Rafik Hariri in februari 2005 door een internationaal tribunaal te laten berechten.
Hezbollah en Amal trokken zaterdag hun ministers terug nadat een voorstel voor een eenheidsregering door de anti-Syrische meerderheid in het parlement was verworpen. In een regering van nationale eenheid zouden beide partijen vetomacht hebben gekregen bij cruciale kabinetsbesluiten zoals over de berechting van de verdachten op de moord op oud-premier Hariri door een internationaal tribunaal. Nasrallah, wiens partij twee ministers in het kabinet had, zei dat Hezbollah niet langer iets te maken heeft met de regering-Saniora. „Deze regering zal vertrekken en wij hebben er na het aftreden niets meer mee te maken”, zei Nasrallah. „Er komt een nieuwe regering.”
Maandag trok ook een zesde pro-Syrische minister zich terug. Voor hem golden dezelfde bezwaren als voor de Hezbollah- en Amalministers die vasthielden aan een regering van nationale eenheid.
De instemming met een tribunaal was een kleine overwinning voor Saniora. Het ontwerpdocument gaat nu naar de Veiligheidsraad.
Hariri en 22 anderen kwamen vorig jaar om het leven bij een aanslag met een autobom in Beiroet. De moord leidde tot felle anti-Syrische protesten in Beiroet en het vertrek van het Syrische leger uit Libanon. Verkiezingen brachten vervolgens een anti-Syrische meerderheid aan de macht.
Door de recente oorlog met Israël heeft Hezbollah onder de Libanese bevolking veel steun gewonnen. Regeringsgezinde politici zeggen dat de partij als een staat binnen de staat opereert en door Syrië en Iran wordt aangestuurd. Nasrallah zei dat Hezbollah tot dusver ruim 230 miljoen euro heeft uitgekeerd aan slachtoffers van de bombardementen.