Binnenland

PvdA bepleit meer gemengde scholen

DEN HAAG - De PvdA wil de scheiding in het onderwijs tussen witte en zwarte leerlingen beperken. Gemeenten moeten daarom de mogelijkheid krijgen met schoolbesturen prestatieafspraken te maken om tot gemengde scholen te komen.

Redactie politiek
14 November 2006 11:39Gewijzigd op 14 November 2020 04:16

Dat staat in het plan ”Naar een gezamenlijk onderwijs- en jeugdbeleid” dat PvdA-Kamerlid Hamer maandag in Rotterdam heeft gepresenteerd.De PvdA wil niet zover gaan als VVD-minister Verdonk, benadrukte Hamer dinsdagmorgen in een toelichting. Verdonk wil scholen verplichten om witte en zwarte leerlingen beurtelings aan te nemen, zodat de school een gemengde leerlingenpopulatie krijgt.

Hamer pleit ervoor dat gemeenten en scholen bindende prestatieafspraken met elkaar kunnen maken om in bepaalde (achterstands)wijken te komen tot gemengde scholen. Door streefdoelen af te spreken over bijvoorbeeld het aannamebeleid en de verhouding tussen autochtone en allochtone leerlingen op scholen, zullen er sneller gemengde scholen ontstaan, verwacht de PvdA’er.

De vrijheid van ouders om zelf een school voor hun kinderen te kiezen, blijft vooropstaan. Als het aan de PvdA ligt, komt er wel een toelatingsrecht voor ouders op bijzondere scholen waarvan ze de grondslag respecteren. Die scholen worden dan verplicht hun kinderen aan te nemen. Hamer heeft daarvoor een initiatiefwetsvoorstel ingediend.

De PvdA tast de vrijheid van onderwijs niet aan, beklemtoont Hamer. Datzelfde zei ook PvdA-leider Bos zaterdag in een interview met deze krant. Hij stelde „pal” te staan voor de onderwijsvrijheid. Het zou Bos „heel veel waard zijn” om een grotere menging van zwart en wit op scholen te bevorderen. „Maar dan wel op basis van samenwerking en vrijwilligheid. Ik voel er niet voor rechtens zaken af te dwingen. Ik ben zeer tegen een nieuwe schoolstrijd.”

CDA en ChristenUnie hebben de afgelopen tijd duidelijk gemaakt dat er met hen niet te praten valt over aantasting van de onderwijsvrijheid. Voor beide partijen is dat een breekpunt in de formatiebesprekingen met andere fracties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer