Economie

”Oud Sluis” weer beste restaurant

AMSTERDAM (ANP) - Restaurant ”Oud Sluis” in Sluis is door restaurantgids ”Lekker” weer uitgeroepen tot beste restaurant van Nederland.

14 November 2006 10:58Gewijzigd op 14 November 2020 04:16

De lijst met de beste restaurants voor 2007 werd maandag in Amsterdam bekendgemaakt. Het is voor de derde keer dat Sluis van chef-kok Sergio Herman de ranglijst aanvoert. Enkele weken geleden riepen de chef-koks Oud Sluis al uit tot beste restaurant.„Alle rapporteurs waren unaniem. Herman is op dit moment verreweg de beste kok van Nederland”, aldus Guido Nijssen, hoofdredacteur van ”Lekker”.

Drie keer de eerste plaats is niet nieuw. Collega Jonnie Boer van driesterrenrestaurant De Librije ging Sergio Herman voor en Cas Spijkers presteerde het in de jaren zeventig om zelfs tien keer achter elkaar de eerste plaats in te nemen.

Sergio Herman is erg blij met zijn derde zege. „Het is zo’n stimulans om door te gaan. Keihard werken wordt beloond.”

Zijn maître Geoffrey Henderikse werd ook bejubeld door de rapporteurs van ”Lekker”. „Zijn zwierige stijl en zijn deskundigheid vervolmaken de talenten van Sergio Hermen”, aldus Nijssen.

Nu Cees Helder afscheid heeft genomen, is de oude generatie chefs als voorhoede verdwenen. Het is de beurt aan de lichting chefs als Sergio Herman, Hans van Wolde, Mario de Ridder, Jonnie Boer, Jacob Jan Boerema en Ron Blaauw, die allen in de top tien staan.

Jonnie Boer zakte van de tweede naar de zesde plaats en moest plaatsmaken voor zijn vriend Hans van Wolde van tweesterrenrestaurant Beluga in Maastricht. „Het is gek, maar het lijkt net of mensen gaan zien dat ik meer rust heb gekregen in mijn leven en in mijn keuken en dat mijn smaakcombinaties steeds beter worden”, aldus Van Wolde.

Grootste verliezer in de top lijkt Erik van Loo, de nieuwe eigenaar van driesterrenrestaurant Parkheuvel in Rotterdam. Door het vertrek van Cees Helder, die zijn zaak aan de voormalige chef van restaurant Zwetheul verkocht, duikelde Parkheuvel van de derde naar de achttiende plaats.

Zwetheul daarentegen, waar de keuken nu wordt bestierd door Mario de Ridder, die negen jaar bij Parkheuvel werkte, maakte een flinke klapper en ging van 10 naar 6. „Een verschil van dag en nacht met Parkheuvel”, stelde Nijssen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer