Kerk & religie

„Synode PKN moet rapport kans geven”

VEENENDAAL - De Vereniging van Kerkelijk Werkers (VKW) in de Protestantse Kerk in Nederland is positief over het rapport ”Pastor in beweging”, dat de generale synode van de PKN donderdag bespreekt. Ze roept in een open brief de synodeleden ertoe op het rapport een kans te geven.

14 November 2006 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 04:16

De VKW schrijft dat het rapport -„dat wij als een waardevol uitgangspunt zien”- nog voordat het op de synode is besproken, al afgewezen lijkt te zijn, gezien de reacties in de media. „Wij zouden dat bijzonder betreuren, omdat de discussie op de synode zou moeten plaatsvinden. Daarnaast zal het verwerpen van het rapport de noodzakelijke verbetering van de rechtspositie van de kerkelijk werker voor jaren stopzetten.”Volgens de VKW is de afgelopen jaren de groep kerkelijk werkers gestaag gegroeid. „Op dit moment zijn ruim 450 goed opgeleide professionele beroepskrachten in de gemeenten werkzaam. Zij vormen, met hun roeping, een grote toegevoegde waarde aan de gemeente van Christus. De kerkelijk werker heeft een zeer gedegen opleiding hbo theologie gevolgd. Het gaat om mensen die vooral opgeleid zijn voor pastoraat, gemeenteopbouw en agogisch werk. We hebben helaas in verschillende berichten in de media geconstateerd dat niet iedereen op de hoogte is van de opleidingseisen die aan het beroep kerkelijk werker gesteld worden.”

De VKW vestigt in de brief ook de aandacht op het promotieonderzoek van dr. H. Post. „Hierin wordt, door middel van zeer gedegen onderzoek, uitgebreid ingegaan op de rechtspositie van de kerkelijk werker en de ontwikkeling van de ambten.”

De vereniging meent dat op dit moment de rechtspositie van de kerkelijk werkers absoluut onvoldoende is. „Met het rapport zijn wij van mening dat de kerkelijk werker in het ambt thuishoort. Hiermee wordt recht gedaan en erkenning gegeven aan het werk dat zij doen. Het gaat om meer dan het legitimeren van de huidige realiteit. In de huidige kerkorde zijn zaken ingevoerd als functie en in de bediening stellen. Na een periode van 50 jaar emancipatie van het beroep kerkelijk werker zijn we nu toe aan een betere oplossing.”

De VKW kan zich vinden in de gedachte dat kerkelijk werkers ook geroepen zullen worden tot het ambt van predikant. De vereniging gaat ervan uit dat dit slechts voor een selecte groep zal zijn weggelegd. Gedacht wordt aan de huidige, ongeveer zestig kerkelijk werkers die een kleine gemeente zelfstandig leiden. Uiteraard zal daar een scholingstraject aan vastzitten. „Onze leden die beschikken over een preekconsent vragen daar ook om.”

De vereniging gaat ervan uit dat het rapport ”Pastor in beweging” een aanzet zal zijn „tot het vinden van de weg tot de vruchtbare en rechtspositioneel verantwoorde inzet van kerkelijk werkers in de Protestantse Kerk in Nederland.”

Gisteren hebben ook een „aantal jonge theologen” in de PKN een kritische analyse van het rapport gepubliceerd. Volgens hen biedt ”Pastor in beweging” „onvoldoende basis voor besluitvorming over de verstrekkende voorstellen inzake het predikantschap.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer