Vaak slechte behandeling voor chronisch zieke”
ROTTERDAM (ANP) - Mensen met een depressie, chronische luchtwegaandoeningen (COPD), hartfalen of artrose krijgen met grote regelmaat niet de behandeling die het best bij hun situatie past.
Zo krijgt tweederde van de chronisch zieken geen instructies van de huisarts mee over wat ze moeten doen bij acute verergering van hun klachten.Dat stelden de twintig masterstudenten, pas afgestudeerden en promovendi die lid zijn van de Nationale DenkTank 2006 maandag. De jonge knappe koppen hebben de belangrijkste knelpunten op een rijtje gezet en grijpen de Week van de Chronisch Zieken aan om daar aandacht voor te vragen.
Volgens DenkTank gaat het al fout bij het vaststellen van een chronische ziekte. Zowel artsen als patiënten herkennen de symptomen niet voldoende. COPD wordt bij naar schatting 50 procent van de patiënten niet tijdig herkend, bij depressies ligt dit rond de 65 procent. Tijdige diagnose kan onnodige verergering van klachten voorkomen.
De DenkTank concludeert verder dat het vaak fout gaat omdat huisartsen, thuiszorg, verpleeghuizen en specialisten hun werk niet op elkaar afstemmen. Daardoor worden patiënten soms onnodig lang behandeld door een specialist of juist niet snel genoeg naar een specialist doorverwezen.
Ook de onwetendheid van slecht voorgelichte patiënten leidt tot onnodige afhankelijkheid van zorgverleners. Het kan zelfs indirect leiden tot verergering van klachten of een toename van risico’s, stelt de Nationale DenkTank. Zo blijkt uit interviews dat een kwart van de chronisch zieken niet bekend is met de risico’s van de combinaties van medicijnen. Tot slot blijkt dat er nog steeds te weinig standaardprocedures bestaan voor de beste wijze om chronisch zieken te behandelen.
De Nationale DenkTank heeft voor dit jaar de opdracht gekregen om zich te buigen over de organisatie en verbetering van chronische zorg in Nederland. In december presenteren de jonge wetenschappers hun oplossingen.