Binnenland

Parlement varia

Opstekers (I)

Redactie: Gerard Vroegindeweij, bijdragen: Pieter Jan Dijkman, Addy de Jong
13 November 2006 11:34Gewijzigd op 14 November 2020 04:16
DEN HAAG – SGP lijsttrekker Van der Vlies heet in het gebouw van de Tweede Kamer zijn partijgenoten welkom op de open dag van de fractie. Foto SGP
DEN HAAG – SGP lijsttrekker Van der Vlies heet in het gebouw van de Tweede Kamer zijn partijgenoten welkom op de open dag van de fractie. Foto SGP

Politieke partijen kunnen deze dagen voor de verkiezingen best een opsteker gebruiken. De SGP, die graag weer een derde zetel wil, kreeg er in de afgelopen dagen verschillende.De eerste was er een voor fijnproevers. In Visie, het programmablad van de Evangelische Omroep, stond een drie paginaââ?¬?s groot interview met de grootste concurrent van lijsttrekker Van der Vlies, ChristenUnievoorman Rouvoet. Het interview werd alleen onderbroken door een paginagrote advertentie van… de SGP.

Ze hebben wat gegniffeld met elkaar, de fractiemedewerkers van de SGP. Dat dit nu juist gebeurde in de week dat Rouvoet niet samen met Van der Vlies in één artikel in De Telegraaf wilde.

Ook in een ander blad kwam Van der Vlies er goed uit. In het blad Kampioen van de ANWB stond enkele weken geleden een verslag van een debat tussen de lijsttrekkers over mobiliteit. Via de website van de wielrijdersbond kunnen geïnteresseerden kijken naar opnamen van het gevoerde debat. Bijna 60 procent vindt Van der Vlies de beste spreker. Hij is zogezegd de kampioen.

Ook medepolitici verklaarden hun voorliefde voor de SGP. Premier Balkenende noemde tijdens het lijsttrekkersdebat voor het Jeugdjournaal Van der Vlies als favoriete politicus. Scheidend LPF-Kamerlid Van den Brink adviseerde in het Agrarisch Dagblad agrariërs om woensdag over een week een strategische stem uit te brengen op de SGP omdat deze partij de belangen van boeren het best behartigt.

Opstekers (II)
De grootste opsteker kreeg de SGP zaterdag. Zo’n 600 partijgenoten kwamen die dag naar het gebouw van de Tweede Kamer voor een open dag van de fractie. Precies op de dag dat een motie van SGP-oprichter ds. Kersten 81 jaar geleden de val inluidde van kabinet-Colijn, zwermden jonge en oude SGP-ers door de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Van der Vlies heette hen welkom en bond de jongeren op het hart dat ze geen rommel moeten maken. „Wat je thuis geleerd hebt, moet je hier ook doen. Rommel hoort in de prullenbak. Je vader en moeder hebben het nu ook gehoord en die weten nu ook hoe het hoort. De medewerkers van de Tweede Kamer zeiden vorige keren na afloop: Wat is het toch netjes na zo’n open dag van de SGP. Dat is een ereprijs. Dat moeten we zo houden.”

Dat lukte overigens niet helemaal, want diverse SGP-ers gingen ongevraagd een kijkje nemen in kamers van Kamerleden en hun medewerkers. Dat was niet de bedoeling, zo klaagden medewerkers van de Kamer.

De open dag stond natuurlijk ook in het kader van de verkiezingen. In de plenaire zaal, op de plaatsen van het kabinet, deed Van der Vlies, omringd door kinderen, een dringende oproep om op 22 november SGP te stemmen. De nummer 2 van de lijst, Van der Staaij, gezeten naast de partijleider en met dochter op schoot, trok een grimas waar menig cabaretier jaloers op zou zijn. Dat was echter niet omdat hij het niet eens was met zijn partijgenoot, maar omdat zijn dochtertje hem ongelooflijk hard aan zijn neus trok.
GV

Bonders
Voor welke partij kiezen de gereformeerdebonders volgende week woensdag? Dat hun stem voor meer dan 95 procent naar CDA, ChristenUnie en SGP gaat, staat vast. Maar heel veel meer valt er niet over te zeggen. Hoe groot de omvang van deze groep kiezers is, is niet helder. Een zeteltje of vier? ”De” bond is een moeilijk af te bakenen groep, waarvan dus ook moeilijk te zeggen valt welk deel CDA, welk deel ChristenUnie en welk deel SGP stemt.

Dr. G. van den Brink, universitair docent dogmatiek in Leiden, laat maandag in zijn column in het Nederlands Dagblad zijn licht over dit thema schijnen. Het zou hem „niet verbazen” als inhoudelijk gezien 80 procent van de bonders het beste bij de ChristenUnie past. Die zouden, denkt hij, als ze de StemWijzer invulden vast bij die partij uitkomen.

Een eigenaardigheid van bonders is echter, aldus Van den Brink, dat ze niet alleen een grote trouw hebben aan hun kerk, maar ook aan hun ooit gemaakte partijkeuze.

Daarmee is niet gezegd dat alles dus bij het oude blijft. De Leidse theoloog signaleert wel degelijk een verschuiving, die gevoed wordt door twee ontwikkelingen. Waar het CDA gereformeerdebonders afstoot door vervaging van zijn christelijk gehalte, is de liefde voor de SGP de achterliggend jaren bij velen bekoeld door het zogeheten vrouwenvraagstuk. Resteert -inderdaad- de ChristenUnie, schrijft met zoveel woorden de nr. 13 op de CU-lijst, Van den Brink.

AdJ

Onaangepast kind
Het had wel wat weg van het defilé op Soestdijk, zaterdag. Premier Balkenende was op een CDA-manifestatie in de hervormde kerk van het Zeeuwse Kapelle, zijn geboorteplaats. Balkenende nam naast zijn ouders plaats op de voorste rij, vervolgens gaven de dertien Zeeuwse afdelingen een voor een een korte presentatie en overhandigden hem daarbij een cadeau.

Een puzzel van de vuurtoren op Schouwen-Duiveland („zo standvastig bent u, premier”), een boek over Michiel de Ruyter („We moeten eens bijpraten over de VOC”), dat soort geschenken. Balkenende had een boedelbak nodig om alles mee naar huis te nemen.

CDA-afdeling Goes gaf wel een heel bijzonder presentje: een boek getiteld ”Het constructieve gesprek”. Niet dat Balkenende geen constructief gesprek zou kunnen voeren, het zou soms alleen handig zijn. De afgevaardigde refereerde aan PvdA-leider Bos, die diezelfde ochtend in De Telegraaf had gezegd: CDA en VVD „maken mij kapot” en „vallen mij persoonlijk aan.”

In het boek werd, zo zei de afgevaardigde, de positie van Bos omschreven als die van „het onaangepaste kind.” Gelach natuurlijk, daar in de kerk. Balkenende moest met tact en invoelingsvermogen het onaangepaste kind benaderen, en vooral niet nalaten in gesprek te blijven.

Balkenendes commentaar? Droogjes zei hij: „Ik heb niets toe te voegen.”
PJD

En verder…
- stelt minister Verdonk van Integratie 700.000 euro beschikbaar voor een campagne om homoseksualiteit onder allochtonen bespreekbaar te maken.
- wil SP-lijstduwer en priester Oosterhuis woensdag een debat met minister Verdonk over haar asielbeleid.
- ziet het midden- en kleinbedrijf Balkenende graag terug als premier.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer