Kerk & religie

Geen ethiek van het genoeg

WOERDEN - “De kern van het moderne levensgevoel is dat het geen vastheid zoekt in het Woord van God.” Dat zei ds. A. A. Brugge, predikant van de gereformeerde gemeente te Dordrecht, zaterdag op de zeventiende bondsdag van de Bond van Mannenverenigingen der Gereformeerde Gemeenten.

Van een medewerker
13 November 2006 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 04:16

“De vreze des Heeren en het moderne levensgevoel” was het thema van de bondsdag, die plaatshad in de Bethlehemkerk in Woerden. “We zijn allemaal besmet met het moderne levensgevoel, omdat we kind zijn van onze tijd, meer dan we denken”, aldus bondsvoorzitter ds. B. van der Heiden, predikant te Alblasserdam.Vragen over het moderne levensgevoel zijn niet van deze tijd, zo hield ds. Van der Heiden de aanwezigen in zijn openingswoord voor. In de gemeente van Korinthe leefden die vragen ook al. Het waren twistvragen over onder andere het offervlees, de opstanding en het huwelijk. Paulus vreesde dat daardoor verdeeldheid en scheuring dreigde. Omdat de een zei van Paulus te zijn, de ander van Apollos, weer een ander van Céfas en nog een ander van Christus, vroeg de apostel zich af of Christus dan gedeeld is.

“Begaan met de zorg voor zielen roept hij uit: Indien iemand de Heere Jezus Christus niet liefheeft, die zij een vervloeking; Maranatha! Hier zien we Paulus in zijn hart”, aldus ds. Van der Heiden. “Onderzoek u of u in het geloof zijt. Onder het Woord verkeren en toch de Heere Jezus Christus niet liefhebben, is geen teken van de vreze des Heeren”, zei hij.

Ds. Brugge ging uitvoerig in op het thema van de bondsdag. “Er leven veel vragen over wat het moderne levensgevoel is”, zei hij. Toch wilde hij daar niet in de eerste plaats op ingaan. “Liever zet ik de vreze des Heeren tegenover het moderne levensgevoel. Die twee staan recht tegenover elkaar.”

Hij vreesde in een spiraal van negativisme terecht te komen wanneer hij breedvoerig allerlei dingen over het moderne levensgevoel uit zou meten. Toch werd hem gevraagd wat dieper in te gaan op het moderne levensgevoel, waaronder de moderne media en de beeldcultuur. Daarop maakte de predikant de vergelijking met een rondgang door een plantenkas. “Wanneer ik bij iedere plant zou zeggen: Het is geen lelie, dan zou u mij kunnen vragen: Wijs mij die lelie dan aan.” Ds. Brugge wilde vooral uitleggen wat de vreze des Heeren is, zodat men daaraan kan afmeten of dat strookt met het moderne levensgevoel.

Moderne media wilde de predikant niet per definitie afkeuren. Wel zei hij er vragen bij te hebben. Hij noemde het gevaar meegesleurd te worden in de stroom van de techniek. “Er zijn altijd wel argumenten te vinden om de grenzen op te rekken. We kunnen niet meer zeggen: Het is genoeg. Er is geen ethiek meer van het genoeg. We willen meer, we willen anders en we zoeken anders. Door de vlugheid die onze samenleving kenmerkt, hebben we nauwelijks nog tijd om de Bijbel te lezen.”

Wat de vreze des Heeren is, belichtte ds. Brugge vanuit de Schrift, de belijdenisgeschriften en de prediking. “De vreze des Heeren is: gericht zijn op de Heere en ontzag hebben voor de Heere. Het is ook een gave van de Heere.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer