Golf van moorden op Curaçao
Het aantal moorden op Curaçao is dit jaar in vergelijking met 2001 schrikbarend gestegen. Dit jaar kwamen 26 mensen door geweld om het leven, terwijl in heel 2001 negentien moorden werden gepleegd.
Onder de slachtoffers bevindt zich een groot aantal Zuid-Amerikanen, onder wie negen Colombianen. De politie heeft het vermoeden dat er in de meeste gevallen sprake is van afrekeningen in het drugscircuit.
Dinsdag werd het negende Colombiaanse slachtoffer van dit jaar geteld. Het levenloze lichaam van de 30-jarige Jose Dominguez Villegas werd gisterochtend in een buitenwijk van de hoofdstad Willemstad in een auto aangetroffen. Volgens getuigen hadden kort daarvoor twee gewapende mannen een reeks kogels op hem afgevuurd. Zij wisten te ontkomen. Vorige week werden op een verlaten strand de lichamen aangetroffen van een Colombiaanse man en een vrouw, die door kogelschoten in het hoofd om het leven waren gebracht. Opvallend is dat zeven van de negen Colombianen sinds begin juli zijn vermoord. Van de 26 slachtoffers die tot dinsdag werden geteld, kwamen er achttien van oorsprong niet van de Antillen, zo blijkt uit politiecijfers. Naast de Colombianen waren de slachtoffers afkomstig uit Venezuela, Antigua, de Dominicaanse Republiek en Afrikaanse landen. Eén slachtoffer was geboren in Nederland. Volgens de politie gaat het naar schatting in zeker de helft van de gevallen om afrekeningen in het criminele circuit.
De sinds enkele maanden verscherpte controle op de drugshandel zou een van de belangrijkste oorzaken zijn van de toename van het aantal moorden, zo bevestigen politiewoordvoerders. Die hardere aanpak heeft ook gevolgen voor de veiligheid van leden van de douanerecherche, getuige de twee recente schietincidenten waarbij een douanebeambte zwaargewond raakte. Tot op heden ontbreekt van de daders ieder spoor.
Ook ministers en magistraten gaan gebukt onder bedreigingen. Enkele rechters en aanklagers die drugszaken behandelen, worden extra beschermd. Minister-president Etienne Ys, minister van Justitie Norberto Ribeiro en minister van Financiën Ersilia de Lannooy worden permanent door de politie bewaakt. Laatstgenoemde werd zaterdag in een restaurant in Willemstad door een Spaanssprekende man bedreigd. Zij zou de volgende op de lijst zijn. De autoriteiten nemen de bedreiging zeer serieus.