Binnenland

Justitie moet graf weduwe onderzoeken

DEN HAAG - Het openbaar ministerie moet onderzoek doen naar het graf van het slachtoffer van de zogenoemde Deventer moordzaak, de weduwe Jacqueline Wittenberg.

Binnenlandredactie
9 November 2006 11:49Gewijzigd op 14 November 2020 04:16

Dat heeft de rechter in Den Haag donderdagmorgen besloten.De 60-jarige, rijke vrouw werd 25 december 1999 dood in haar woning gevonden. Ze bleek met een mes te zijn vermoord. Haar boekhouder Ernest Louwes kreeg twaalf jaar cel voor dit misdrijf. Hij heeft altijd ontkend en probeert nog steeds zijn onschuld te bewijzen.

Opiniepeiler Maurice de Hond heeft zich sterk gemaakt voor opening van het graf. Volgens De Hond is klusjesman Michael de J. de werkelijke dader.

De voormalig beheerder van de begraafplaats in Deventer en een vrijwilliger hebben gezegd dat De J. enkele dagen na de begrafenis van Wittenberg een etui onder de grafsteen heeft geschoven.

Bovendien wijzen metingen met een detector uit dat er onder de grafsteen een metalen voorwerp van ongeveer 20 centimeter ligt, aldus de advocaat van de fiscaal jurist, mr. Geert-Jan Knoops, tijdens de behandeling van het kort geding over deze zaak.

De rechter besloot ook dat Louwes op tijd van het grafonderzoek op de hoogte moet worden gebracht en dat het onderzoek in aanwezigheid van een onafhankelijk deskundige moet plaatsvinden. Verder moeten de resultaten binnen 24 uur aan Louwes worden meegedeeld.

Het OM verzette zich tegen de naspeuringen bij het graf. De signalen van de detector zijn mogelijk afkomstig van metaalafval, stelde justitie.

Advocaat Knoops toonde zich vanmorgen verheugd over het vonnis. Volgende week behandelt de Hoge Raad het herzieningsverzoek dat Knoops in de zaak-Louwes heeft ingediend. Hij zal de argumenten waarmee de Haagse rechter het grafonderzoek heeft toegewezen aan de raad voorleggen. „In een zaak als deze, waarmee zo veel belangen zijn gemoeid, dient iedere onzekerheid te worden weggenomen”, aldus Knoops.

Justitie heeft onlangs nog nader onderzoek gedaan naar de moordzaak en zegt alleen maar meer bewijs tegen Louwes te hebben gevonden.

De Deventer moordzaak houdt al jaren de gemoederen bezig. Aanvankelijk werd Louwes door de rechtbank in Zwolle vrijgesproken. Later volgde bij het hof in Arnhem in 2000 een veroordeling.

Tijdens een herzieningsproces bij het hof in Den Bosch, in 2004, leek het aanvankelijk op vrijspraak voor Louwes uit te lopen. Een van de bewijzen, het vermeende moordwapen, werd namelijk van tafel geveegd. Tot veler verrassing kwam het hof in Den Bosch echter met nieuw bewijs op de proppen. Op de blouse van de weduwe zijn diverse bloedsporen van Louwes aangetroffen. Louwes werd opnieuw veroordeeld en zit nog altijd vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer