Buitenland

Compromis president en oppositie Kirgizië

BISJKEK (AP) - De Kirgizische president Koermanbek Bakijev is woensdag teruggekomen van zijn eerdere belofte om zijn goedkeuring te hechten aan door de oppositie voorgestelde grondwetswijzigingen die zijn macht zouden inperken, maar heeft daarna toch een compromis weten te sluiten met leden van de oppositie. Het parlement ging direct met de grondwetswijzigingen akkoord.

9 November 2006 11:46Gewijzigd op 14 November 2020 04:16

Het parlement, dat wordt beheerst door de oppositie, schaarde zich woensdag in meerderheid achter het eerste wetsontwerp dat het mogelijk moest maken dat de volksvertegenwoordiging de grondwet wijzigt zonder toestemming van de president of 300.000 handtekeningen van burgers.Bakijev zei dinsdag akkoord te zijn met het voorstel, maar kwam daar woensdag dus op terug. Medewerkers van Bakijev zeiden dat de president een eigen wetsontwerp prefereerde, waarna verder werd onderhandeld.

Laat op de avond kwamen beide partijen er toch uit. Het gesloten compromis behelst dat de partij die de meerderheid heeft in het parlement de premier mag benoemen, maar dat wanneer er geen grootste partij is, de president bepaalt wie de premier mag benoemen. Verder wordt het parlement met 25 leden uitgebreid tot 90, maar het is niet duidelijk wanneer. Verkiezingen staan pas voor 2010 op het programma.

De belangrijkste Kirgizische veiligheidsdienst zal niet langer rapporteren aan de president, maar aan de regering. Lokale rechters zullen voortaan worden aangesteld door een nog op te richten commissie. De president moet wel zijn goedkeuring hechten aan iedere benoeming.

Als Bakijev de grondwetswijzigingen definitief accepteert, zal de oppositie niet langer om zijn ontslag roepen, aldus oppositieleiders.

Bakijev kwam nog geen twintig maanden geleden, in maart 2005, aan de macht na een volksopstand tegen het bewind van zijn voorganger Askar Akajev. Bakijev beloofde vergaande hervormingen, maar heeft zich volgens de oppositie niet aan die belofte gehouden. Zijn bewind zou worden gekenmerkt door corruptie en criminaliteit.

Aanhangers van zowel Bakijev als de oppositie betogen al een week lang dagelijks in de straten van Bisjkek. Dinsdag vielen bij een confrontatie tussen beide partijen zes gewonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer