Binnenland

SGP vraagt flink meer kinderbijslag

DEN HAAG - In vergelijking met andere Europese landen is de kinderbijslag in ons land extreem laag. Daarom ligt een „flinke” verhoging voor de hand.

Redactie politiek
8 November 2006 16:34Gewijzigd op 14 November 2020 04:16

Dat staat in de SGP-nota ”Goedgezinde politiek”, die SGP-lijsttrekker Van der Vlies woensdagmiddag heeft overhandigd aan minister De Geus van Sociale Zaken en aan stafmedewerkster dr. M. J. Distelbrink van de Nederlandse Gezinsraad.Luxemburg verstrekt de meeste kinderbijslag in Europa. Het niveau van de toeslag ligt daar drie- tot viermaal zo hoog als in ons land. In Europa geven alleen de Zuid- en Oost-Europese landen minder dan Nederland. Uitgedrukt in procenten van het bruto binnenlands product doen alleen Malta, Italië en Spanje het slechter dan Nederland.

De SGP pleit in de nota, die verscheen onder verantwoordelijkheid van het SGP-studiecentrum, voor een „flinke” en „forse” verhoging van de kinderbijslag. De partij wil ook de progressie in de kinderbijslag terug: hoe meer kinderen er zijn, hoe hoger de toeslag moet zijn. Concrete bedragen en getallen zijn niet in de nota terug te vinden.

Een deel van de extra kosten die met de verhoging gepaard gaan, kan de overheid vinden door het afschaffen van kinderbijslag voor kinderen die buiten de Europese Unie wonen. De meeste andere Europese landen betalen geen bijslag voor kinderen die buiten het eigen grondgebied wonen.

De SGP-nota wijst op Brits onderzoek naar de gevolgen van langdurige kinderopvang. Uit het onderzoek, uitgevoerd door dr. Leach van de Oxford University, blijkt dat jonge kinderen het best gedijen als hun moeder zich volledig over hen ontfermt. Bovendien lijken baby’s en peuters die het vaak zonder hun moeder moeten stellen, eerder naar agressiviteit en neerslachtigheid te neigen.

Deze en andere onderzoeken moeten de overheid ertoe aansporen om de wenselijkheid van kinderopvang ter discussie te stellen, zo adviseert het SGP-studiecentrum.

De SGP vindt dat de overheid kinderopvang te veel promoot. Ze moet meer luisteren naar de terughoudende maatschappelijke opvattingen over arbeidsdeelname van vrouwen. Zo blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau van dit jaar dat driekwart van de moeders de zorg voor hun kind liever helemaal niet uitbesteedt. Als het dan toch moet, dan maximaal een of twee dagen per week.

Verder staat in de nota -net als in het verkiezingsprogramma- dat er een kindgebonden budget moet komen. Daarmee kunnen ouders zelf kiezen welke vorm van opvang ze willen. Ook wil de SGP de positie van gezinnen en kinderen vastleggen in de Grondwet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer