PKN: Meer samenwerken met ICCO
UTRECHT - De Protestantse Kerk in Nederland en ICCO willen hun activiteiten voor het werelddiaconaat, ontwikkelingssamenwerking en zending onderbrengen in één werkorganisatie. Het werk van de PKN in het Midden-Oosten blijft buiten de samenwerking.
Dat blijkt uit een voorstel dat op 16 november geagendeerd staat voor de generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland. Met de samenwerking willen de organisaties hun krachten verder bundelen, aldus een maandag uitgegeven persbericht.Het diaconaal en missionair werk van de Protestantse Kerk in binnen- en buitenland wordt uitgevoerd onder de naam Kerkinactie. Voor delen van het buitenlandwerk (werelddiaconaat, noodhulp) werkt Kerkinactie al langer samen met ICCO, een interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking. Door alle buitenlandactiviteiten nu ook in één werkorganisatie onder te brengen, worden de gezamenlijke krachten en programma’s verder gebundeld.
Naast schaalvoordelen betekent de samenwerking voor Kerkinactie extra armslag, meer expertise rond ontwikkelingswerk en een verbreding van haar netwerk. Voordeel voor ICCO is een sterkere verankering van het ontwikkelingswerk in de protestants-christelijke achterban.
Voorgesteld wordt om het zendingswerk van de PKN in een afzonderlijk programma onder te brengen. „Op die wijze blijft het typisch kerkelijk missionair werk zelfstandig en kan het ook verder ontwikkeld worden”, aldus de persverklaring.
Ook het werk van de kerk in het Midden-Oosten, waaronder dat in Israël, zal niet in de gezamenlijke werkorganisatie ondergebracht worden. „Het blijft de eigen verantwoordelijkheid van de Protestantse Kerk om gestalte te geven aan haar onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël”, aldus het rapport. „Op dit deel van het buitenlandwerk bestaat nog onvoldoende overeenstemming tussen ICCO en Kerkinactie. Daarom blijft dit terrein vooralsnog buiten de samenwerking in het ene programma. Er zal wel kruisbestuiving plaatsvinden.”
Verder meldt het rapport dat bij de gezamenlijke programma’s voor het werk van Kerkinactie „het door de synode vastgestelde beleid altijd leidend blijft.”
Het is de bedoeling door de verdere samenwerking tussen Kerkinactie en ICCO de plaatselijke gemeenten in de PKN meer mogelijkheden te geven om „directe relaties met projecten aan te gaan, om zo hun betrokkenheid bij werelddiaconaat en ontwikkelingswerk concreet gestalte te geven. Ook projecten van ICCO zullen hiervoor in aanmerking komen.”
Wanneer de generale synode met het voorstel instemt, kan per 1 januari een start worden gemaakt met de gezamenlijke werkorganisatie.
Het persbericht stelt nadrukkelijk dat de samenwerking geen fusie inhoudt. „Het Kerkinactiewerk wordt (blijvend) uitgevoerd binnen de beleidskaders van de generale synode. ICCO houdt zijn eigen verantwoordingsplicht aan de overheid.”