Binnenland

Den Haag pakt geweldplegers harder aan

DEN HAAG - Het openbaar ministerie wil Hagenaars die regelmatig geweldsmisdrijven plegen, harder aanpakken. Veelplegers die worden aangehouden voor mishandeling of bedreiging blijven in de cel totdat de rechter hun zaak in behandeling neemt.

Van onze correspondent
7 November 2006 09:16Gewijzigd op 14 November 2020 04:15

Met de aanpak moeten notoire geweldplegers beter worden begeleid, zodat ze niet meer in herhaling vervallen.Het OM, politie Haaglanden, de gemeente Den Haag en Reclassering Nederland maakten de plannen voor een proef hiermee maandag bekend. De politie heeft een top dertig opgesteld van gewelddadige personen, die zij gedurende een jaar volgt. De partijen hopen zo dat het aantal geweldsmisdrijven in Den Haag afneemt en dat veelplegers niet meer in herhaling vallen.

Nu komen geweldplegers na hun aanhouding vaak op vrije voeten. „Dat gaat veranderen. Deze mensen komen nu altijd in voorlopige hechtenis en we zorgen dat ze altijd voor de rechter moeten verschijnen”, aldus hoofdofficier van justitie H. J. Moraal.

Kern van de aanpak is volgens de gemeente toezicht en begeleiding van de daders. Dat betekent dat de geweldpleger bijvoorbeeld psychiatrische hulp en antiagressietraining krijgt en directe begeleiding bij het vinden van werk, huisvesting, opleiding of een uitkering.

De proef loopt een jaar en wordt vervolgens geëvalueerd, zo maakte burgemeester W. Deetman maandag bekend.

In Den Haag is een relatief kleine groep van 300 personen verantwoordelijk voor 30 procent van alle geweldsmisdrijven op straat en in huiselijke kring.

In Den Haag zorgt een klein deel van de geweldplegers voor een groot deel van de geweldsdelicten. Uit deze groep zijn ongeveer dertig personen geselecteerd voor de proef.

De aanpak van geweldplegers is een van de vijf prioriteiten uit het veiligheidsplan ”Een veilig Den Haag: een opdracht aan alle Hagenaars”. In 2010 moeten de criminaliteit en overlast met 20 tot 25 procent zijn gedaald en moet de Hagenaar zich veiliger voelen.

De volgende organisaties werken bij de nieuwe aanpak nauw samen: Gemeente Den Haag, Politie Haaglanden, het openbaar ministerie, Reclassering Nederland, Leger des Heils, SVG Verslavingszorg en Penitentiaire Inrichting Scheveningen en Zoetermeer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer