Binnenland

Bonus verloskundigen voor beperken keizersneden

UTRECHT (ANP) – Verloskundigen kunnen extra geld krijgen van verzekeraars als zij minder vrouwen voor een keizersnede doorverwijzen naar een gynaecoloog. Dat heeft de organisatie van verloskundigen (KNOV) afgesproken met Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Een woordvoerder van ZN bevestigde een bericht hierover in de Volkskrant van vrijdag.

3 November 2006 16:57Gewijzigd op 14 November 2020 04:15

ZN zegt de verloskundigen jaarlijks maximaal 1 miljoen euro toe. Sinds 1 januari 2006 is er een convenant van kracht waarin staat dat de KNOV de kwaliteit van de verloskundige zorg in Nederland moet bevorderen. Verloskundigen zouden hierdoor de zorg voor zwangere vrouwen meer onder hun eigen hoede kunnen houden. Deze afspraak moet ertoe leiden dat minder vrouwen naar een specialist worden doorverwezen. Op deze manier willen verzekeraars jaarlijks forse besparingen maken.De extra gelden besteedt de KNOV aan kwaliteitsverbetering. „In ruil voor dat geld willen wij bijvoorbeeld dat het ’protocol draaien’ beter wordt uitgevoerd”, aldus de woordvoerder van ZN. Dit betekent dat verloskundigen kinderen bij stuitligging met de hand draaien. Pas als dat niet lukt, sturen zij de aanstaande moeder naar een gynaecoloog door.

Voorzitter prof. Jan Nijhuis van de vereniging van gynaecologen NVOG noemt het onveilig als verloskundigen op eigen houtje kinderen gaan draaien. Hij is bang dat er ongelukken zullen gebeuren.

Volgens de NVOG ligt, aan het eind van de zwangerschap, ongeveer 4 procent van de ongeboren kinderen in een stuit. Het is volgens de gynaecologen van groot belang te onderzoeken waardoor de kinderen de afwijkende ligging hebben, omdat die kan duiden op aangeboren afwijkingen. Als onderzoek via een hartfilmpje uitwijst dat het kind in goede conditie is, kan het worden gedraaid. Eventueel kan de moeder medicijnen krijgen die de baarmoeder verslappen. Bij complicaties moeten artsen volgens de NVOG onmiddellijk kunnen ingrijpen.

Volgens directeur Jos Becker Hoff van de KNOV brengt het convenant geen extra risico’s met zich mee. Becker Hoff zegt liever niet op deze manier aan meer gelden te komen. „Twee jaar geleden heeft het ministerie van Volksgezondheid de subsidie stopgezet voor onderzoek en kwaliteitsverbetering van ons vak. Die taak kunnen we nu financieren via het convenant”, aldus de directeur.

Het PvdA–kamerlid Khadija Arib gaat vragen stellen aan de minister van VWS over de kwestie. „Ik vind het onacceptabel dat verzekeraars verloskundigen onder druk zetten om een zwangere vrouw die kans heeft op complicaties niet door te verwijzen, maar zelf te blijven behandelen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer