Buitenland

Duitsland verbiedt islamitische beweging

Duitsland heeft maandag de islamitische organisatie al-Aqsa in dat land verboden. Volgens minister Schily van Binnenlandse Zaken wordt de groep ervan verdacht geld te hebben ingezameld voor de radicale Palestijnse beweging Hamas en het geweld in het M-Oosten te hebben bevorderd.

Buitenlandredactie
6 August 2002 10:02Gewijzigd op 13 November 2020 23:44

Al-Aqsa heeft volgens de Duitse regering „onder de dekmantel van humanitaire doelen” geld ingezameld en dat naar Hamas doorgesluisd.

De beweging al-Aqsa, die ook in Nederland actief is, zou nabestaanden onderhouden van Palestijnen die zelfmoordaanslagen hebben gepleegd.

In Aken zijn kantoren van al-Aqsa en woningen van leden van de groep doorzocht. Niemand werd gearresteerd. Met het verbod voldoet Berlijn aan de maatregel die de Verenigde Naties vorig jaar instelden om een einde te maken aan directe of indirecte financiële ondersteuning van terroristische activiteiten.

Schily greep met het verbod voor het eerst terug op de reeks antiterreurmaatregelen die sinds de aanslagen in de VS vorig jaar 11 september werden genomen. Het vermogen van al-Aqsa in Duitsland zou omgeveer 300.000 euro bedragen. Dit geld, dat op bepaalde rekeningen in Aken en Keulen werd getraceerd, is inmiddels in beslag genomen. Het geld werd vooral ingezameld in moskeeën en islamitische centra. Ook bij bepaalde demonstraties werden mensen opgeroepen geld te geven voor Hamas.

Al-Aqsa noemde in de geldoproepen doelen als ziekenhuizen, brandweerstations, scholen en levensmiddelenvoorziening van Palestijnen. Ook zou de organisatie geld willen verzamelen voor zogenaamde martelarenfamilies, de nabestaanden van zelfmoordernaars. Minister Schily stelde het zo voor dat de „potentiële daders van zelfmoordaanslagen de zorgen om hun naasten bij voorbaat al werd ontnomen.”

Al-Aqsa heeft ondertussen ontkend Hamas-terroristen te ondersteunen. „We zullen het verbod juridisch aanvechten”, aldus Mahmoud Amr, de voorzitter van de organisatie.

De gelden van Hamas komen merendeels via Jordanië binnen. Volgens Schily is de voorzitter van al-Aqsa in Duitsland een Jordaanse staatsburger. De Duitse terrorisme-expert Rolf Tophoven juichte het verbod op al-Aqsa toe. Israëlische veiligheidsdiensten zouden al langer bij Berlijn aandringen op een verbod op de organisatie in Aken. Van het geld zou Hamas namelijk ook terrorisme in bredere zin worden gesponsord, zoals wapenaankoop en explosieven. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Nederland, de vroegere BVD, constateerde in het jaarverslag over 2001 eveneens dat de sinds 1993 in Rotterdam gevestigde stichting al-Aqsa geld inzamelde voor Hamas.

Volgens de AIVD kon tot dusver niet worden aangetoond dat de in Nederland ingezamelde fondsen voor terroristische acties zijn gebruikt.

Uit het jaarverslag van de stichting blijkt dat vorig jaar in Nederland ruim 1,4 miljoen gulden is opgehaald. De stichting zegt dat het geld is gebruikt voor voedsel, medische hulp, onderwijs en ontwikkeling.

Een verbod van al-Aqsa in Rotterdam is niet waarschijnlijk. „Nederland kent niet de mogelijkheid om met een politiek besluit een groepering te verbieden en het lidmaatschap ervan strafbaar te stellen, zoals Duitsland die wel heeft”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Nederland is altijd terughoudend geweest in het verbieden van radicale groeperingen, uit angst dat die na een verbod ondergronds gaan en daardoor moeilijker in de gaten te houden zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer