Binnenland

Reddingsactie voor verdwenen reddingsboot

IJMUIDEN - Een reddingsboot van Ameland is woensdagmorgen vroeg in volle storm tijdens een reddingsactie drie keer over de kop gegaan. De bemanningsleden waren daarop een aantal uren onbereikbaar.

Binnenlandredactie
2 November 2006 11:41Gewijzigd op 14 November 2020 04:15

„Dit is niet meer gebeurd sinds 1991”, zegt een geschrokken woordvoerder Brinkman van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM). „Onze reddingsboten gaan heel zelden over de kop.”Volgens Brinkman is het incident te wijten aan de harde storm, die bovendien uit het noordwesten kwam. „Daardoor hebben de golven veel meer kracht dan bij een zuidwesterstorm van dezelfde omvang.”

De reddingsboot, de Anna Margaretha, kapseisde woensdagmorgen rond kwart over vier drie keer ten noorden van Rottummerplaat. De boot was toen bij het vrachtschip Cementina, dat roerproblemen had en begeleiding wenste. Terwijl de reddingsboot bij de vrachtvaarder lag, is ze door een zware breker gegrepen en gekapseisd, aldus Brinkman. „De weersomstandigheden waren tijdens de actie extreem: windkracht 10 met een golfhoogte van 12 meter.”

Het kustwachtcentrum verloor na het kapseizen het contact met de reddingsboot. Ook verdween de Anna Margaretha van de radarschermen. Daarop werden direct een Nederlandse en twee Duitse helikopters gealarmeerd.

Volgens Brinkman was lange tijd niet duidelijk hoe de bemanning het maakte. „Je verkeert uren in onzekerheid over het lot van je mensen, dat is slopend.”

Pas om 10.20 uur werd door een helikopter bevestigd dat de reddingsboot varende was gesignaleerd ten noorden van Schiermonnikoog. Vanuit de helikopter was contact geweest met de bemanning. Een van de vier opvarenden is door de helikopter meegenomen om een snijwond in het gezicht te laten hechten. De overige bemanningsleden maakten het goed en zagen kans om de reddingsboot behouden binnen te brengen in Lauwersoog.

De bemanning van het vrachtschip was inmiddels van boord gehaald door een helikopter.

De reddingsboot heeft schade opgelopen aan antennes, mast en apparatuur en werd daarom woensdag naar de werf gevaren voor reparatie.

Overigens zou woensdag een soortgelijke nieuwe reddingsboot in Hindeloopen een zogenaamde kapseisproef ondergaan. Vanwege de weersomstandigheden is deze proef niet doorgegaan. „Dat de zelfrichtende kwaliteit van de reddingsboot levensreddend kan zijn, is nu in de praktijk bewezen”, zegt Brinkman. „Realistischer kan het niet.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer