Betaalmiddel internet wordt standaard
AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse banken zijn hard op weg naar een uniform betaalmiddel via internet met de naam iDeal.
Het eigendomsrecht van dit initiatief van ING/Postbank, ABN AMRO en Rabobank is overgedragen aan Currence, de exploitant van betaalmiddelen zoals pin en chipknip. Daardoor kunnen nu ook andere banken het systeem invoeren. Dat liet Currence woensdag weten.Daarmee lijkt er een einde te komen aan de ratjetoe van betaalmogelijkheden op internet. Nadat Fortis zich al aansloot bij het betaalmiddel, is de weg vrij voor andere banken om hun klanten via iDeal internetbetalingen te laten doen.
SNS Bank wil het betalingssysteem nog dit jaar invoeren. Vorige maand liet het bedrijf weten te stoppen met Bill, een systeem dat betalingen via het populaire chatprogramma MSN Messenger mogelijk maakte.
„Ook andere banken zoals Friesland Bank en Van Lanschot Bankiers, hebben interesse getoond”, aldus woordvoerder Bob Goulooze van Currence. „Daarmee hebben we al zo’n 95 procent van de Nederlandse bankenmarkt te pakken.” De banken schaffen een licentie aan om het systeem te mogen voeren. Jaarlijks worden daarvoor abonnementskosten overgemaakt aan Currence.
IDeal is feitelijk pinnen via internet. Als producten worden gekocht bij webwinkels, kunnen klanten in een keuzemenu hun eigen bank selecteren. Vervolgens maakt de consument het geld over via de eigen bankrekening. Pinpas in de kaartlezer die ook voor internetbankieren wordt gebruikt, codes invoeren en de betaling is afgerond.
De transactie is kosteloos voor consumenten. Voor veel webwinkels is het systeem ook aantrekkelijk. Banken rekenen zo’n 30 tot 70 cent per transactie en dat is veel goedkoper dan met een creditcard. „Daarbij gaat het om euro’s per transactie”, aldus Goulooze. Banken hopen eveneens dat het systeem aanslaat. Ze hebben veel transacties nodig om de miljoenen euro’s aan investeringen eruit te halen.
Currence mikt op meer dan 50 miljoen betalingen per jaar met iDeal in 2012, tegen ongeveer 3 miljoen tot nu toe. Ruim 3000 webwinkels accepteren momenteel iDeal, maar dat aantal kan sterk oplopen. Goulooze: „In principe is de markt oneindig. Ook eenmanszaken kunnen via iDeal producten aanbieden. Daarvoor kunnen ze een softwarepakket krijgen bij hun bank.”
Currence hoopt dat over twee jaar de helft van alle internetbetalingen via iDeal verloopt. Dat is nu nog een vijfde.