Parlement Bolivia kiest president ‘Goni’
Het parlement van Bolivia heeft zondag de zakenman-miljonair Gonzalo Sánchez de Lozada tot president gekozen. Het wordt de tweede keer dat hij het hoogste openbare ambt in het arme Bolivia zal bekleden. Van 1993 tot 1997 was hij ook al president.
Sánchez de Lozada kreeg 84 stemmen in het 155 zetels tellende parlement, tegen zijn rivaal Evo Morales, een radicale indianenleider, 43. Bij verkiezingen in juni waren ze één en twee, maar geen van beiden behaalde de absolute meerderheid, zodat het parlement duidelijkheid moest verschaffen.
Sánchez de Lozada wist een week geleden de basis te leggen voor een overwinning bij de parlementaire stemming door een bondgenootschap te sluiten met de linkse voormalige president Jaime Paz Zamora.
”Goni”, zoals zijn bijnaam luidt, bracht het grootste deel van zijn jeugd door in de Verenigde Staten en spreekt nog altijd Spaans met een Amerikaans accent, iets wat bij veel Bolivianen op de lachspieren werkt. Hij groeide op in Washington, waar zijn vader diplomaat was. Later studeerde hij filosofie en Engelse literatuur in Chicago.
Sánchez de Lozada zal in het parlement te maken krijgen met oppositie onder leiding van Morales, wiens Beweging voor Socialisme de inheemse meerderheid in Bolivia voor het eerst een formidabele politieke stem heeft gegeven. De partij van Morales veroverde 35 zetels in het parlement en zou zichzelf kunnen verenigen met de zes zetels tellende partij van de indianenleider Felipe Quispe. De Nationalistisch-Revolutionaire Beweging van Sánchez de Lozada won de meeste zetels (50).
Morales is fel gekant tegen een door de VS gesteund programma dat het grootste deel van de cocaplantages in Bolivia heeft vernietigd. Sánchez de Lozada heeft gezworen door te gaan met de vernietiging van de plantages. Washington spreekt van een zeer succesvolle ontwikkeling, maar de vernietiging heeft geleid tot dodelijke botsingen tussen boeren en veiligheidstroepen.
De beëdiging van Sánchez de Lozada staat voor dinsdag op het programma. Bolivia kampt met een forse economische recessie. Ten minste zes op de tien Bolivianen leven onder de armoedegrens en de werkloosheid bedraagt nu meer dan 10 procent.