Buitenland

Palestijnse liefde voor het Joodse volk

NIJKERK - Zijn kerk in Bethlehem was veertien keer het doelwit van een bomaanslag. Radicale moslims vermoordden zijn broer met messen en bijlen. Zelf ontsnapte de Palestijnse baptistenpredikant Naim Khoury ternauwernood aan de dood toen hij door sluipschutters werd beschoten. „Als ik geen goddelijke roeping had om mijn volk te dienen, zou ik binnen 24 uur vertrokken zijn.”

Mr. Richard Donk
31 October 2006 11:14Gewijzigd op 14 November 2020 04:14

Het valt niet mee om christen te zijn in de Palestijnse gebieden, valt ds. Khoury (57) met de deur in huis. De voorganger van de First Baptist Church in Bethlehem is enkele dagen in Nederland, op uitnodiging van de stichting Christenen voor Israël. De haat van fundamentalistische moslims neemt volgens hem hand over hand toe. „Daardoor wordt het met de dag moeilijker om openlijk ons geloof te belijden. Evangeliseren is vrijwel onmogelijk. Maar ook in de media genieten we steeds minder vrijheid.”Is de situatie voor Palestijnse christenen merkbaar verslechterd sinds de verkiezingsoverwinning van Hamas, begin dit jaar?
„Absoluut. Hoewel ik moet zeggen dat het de afgelopen vijf, zes jaar al steeds verder achteruitging. Dat heeft enerzijds te maken met het groeiende moslimfundamentalisme en de haatgevoelens jegens de Verenigde Staten. Doordat men alle Amerikanen als christenen beschouwt, projecteert men die gevoelens ook op ons. Anderzijds speelt ook de belabberde economische en sociale situatie een rol. Alleen al uit Bethlehem en omgeving zijn in die periode ruim 5000 christenen vertrokken.”

Hoe gaat u zelf met die dreiging om?
„De Heere heeft de vrees uit mijn hart weggenomen en door liefde vervangen. Door Zijn Heilige Geest krijg ik kracht en leiding om mijn werk te doen. Maar ik moet u eerlijk zeggen: als ik geen goddelijke roeping had om mijn volk te dienen, zou ik binnen 24 uur vertrokken zijn.”

U draagt openlijk uw liefde voor het Joodse volk uit. Is het niet begrijpelijk dat Palestijnen u daarom met de nek aankijken?
„Toen God mij stilzette, dertig jaar geleden, werd ik heel sterk bij het Oude Testament bepaald. Arabische christenen hebben over het algemeen ontzettend veel moeite met het eerste deel van de Bijbel; ze kennen het vaak niet eens. Maar ik geloof dat alle 66 Bijbelboeken door de Geest zijn geïnspireerd en het Woord van God zijn. Daar mag niemand iets aan toe- of afdoen. In het Oude Testament staat heel duidelijk dat God Zijn verbond met Abraham heeft opgericht en dat het land Israël aan Zijn uitverkoren volk toebehoort. Dat moeten wij accepteren, en daar komt ook de liefde tot het Joodse volk uit voort. En ook al zien veel Palestijnen de Joden als hun vijanden, dan nog leert Jezus Zelf ons dat we onze vijanden moeten liefhebben.”

Dat valt niet altijd mee, als je slecht behandeld wordt bij een controlepost, of als je familieleden in een Israëlische gevangenis zitten…
„Dan nog blijven de landbelofte aan Abraham en zijn nageslacht en het gebod van de Heere Jezus recht overeind. Bovendien krijgen wij in de media niet zelden een erg eenzijdig beeld. Dan zien we alleen maar Israëlische soldaten die Palestijnen mishandelen. Maar we weten vaak niets van de omstandigheden. Had die Palestijn explosieven bij zich? Is een familielid van die militair bij een aanslag gedood? Mensen oordelen op basis van hun emoties, maar kennen veelal slechts de halve waarheid. Zelfs kerkelijke leiders in het Westen maken zich daar schuldig aan.”

Hoe vertaalt u het geloof in die landbelofte naar de politieke realiteit van nu?
„Geestelijk behoort het land aan het Joodse volk toe. Daar bestaat geen twijfel over. De Joden waren er bovendien ook eerder dan de moslims en de christenen. Wel hebben de Palestijnen het recht om in vrede en harmonie met de Joden samen in het land te leven. Ze kunnen ons er moeilijk uitschoppen.”

U ziet dus niets in een tweestatenoplossing?
„Een onafhankelijke staat voor de Palestijnen is, althans op dit moment, niet meer dan een slechte grap. Wat zou een tweestatenoplossing voor verschil uitmaken? De Palestijnen zouden nauwelijks meer land krijgen dan ze nu feitelijk al hebben. Israël blijft de grenzen, het luchtruim en de toegang tot zee controleren. En denkt u nu echt dat Hamas zou stoppen met geweld als de Palestijnen een eigen staat hebben?”

Waar ligt dan wel de uitweg uit de huidige impasse?
„Alleen als Hamas, maar ook de andere gewapende groepen, volledig worden ontwapend en ontbonden, is er misschien een mogelijkheid om hier uit te komen. Maar op dit moment zie ik absoluut geen lichtpuntje. Sterker nog: ik vrees eerder dat er een burgeroorlog uitbreekt en dat Israël dan de volledige controle over de Westelijke Jordaanoever weer zal overnemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer