Israël breidt offensief in Gaza mogelijk snel uit
JERUZALEM (AP) - Israël overweegt op korte termijn zijn militaire offensief in de Gazastrook uit te breiden en zal daarover in de komende dagen een besluit nemen. Dat heeft premier Ehud Olmert maandag gezegd tegen leden van de commissies voor buitenlandse zaken en defensie van de Knesset.
Het zou niet de bedoeling zijn het gebied, waaruit Israël zich vorig jaar terugtrok, opnieuw te bezetten, maar de Israëliërs zouden willen voorkomen dat vanuit Egypte wapens het gebied worden binnengesmokkeld. De Palestijnse premier Ismail Haniyah sprak desalniettemin van een gevaarlijke escalatie.Egypte stuurde afgelopen weekeinde rond de 5000 man paramilitaire politie naar de grens met de Gazastrook ter bescherming van de bewoners van het gebied. Aanleiding waren berichten dat Israël van plan zou zijn tunnels waardoor wapens van Egypte naar de Gazastrook worden gesmokkeld te bombarderen.
Israël is in de Gazastrook bezig met een militair offensief sinds eind juni een Israëlische soldaat werd ontvoerd en twee werden gedood langs de grens tussen Israël en de Gazastrook. Dat offensief heeft al meer dan 200 Palestijnen het leven gekost. De militair, korporaal Gilad Shalit, wordt nog steeds vastgehouden.
Een delegatie van Hamas uit Syrië, waar veel leiders van de organisatie zijn gevestigd, reist maandag naar Caïro voor overleg met Egyptische functionarissen over een gevangenenruil met Israël. Het is de bedoeling dat in ruil voor de vrijlating van Shalit in drie fases 1400 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten. Egypte bemiddelt al langer tussen Hamas en Israël, maar volgens Israël is er door toedoen van Hamasleider Khaled Mashaal nog geen deal gesloten.
Het Israëlische kabinet en de Knesset zijn maandag akkoord gegaan met het toetreden van de rechtse partij Yisrael Beiteinu tot de regering. Met 22 stemmen voor en één tegen schaarde het kabinet zich achter de partij van de omstreden Avigdor Lieberman. Later stemde zoals verwacht het parlement in met de toetreding, met 61 stemmen voor en 38 tegen.
Yisrael Beiteinu is voorstander van een harde lijn tegenover de Palestijnen en Lieberman heeft voorgesteld Israëlisch-Arabische dorpen te ruilen voor de Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever, om zo veel mogelijk Arabieren Israël uit te krijgen. De Arbeidspartij, die deel uitmaakt van de coalitie van Olmert, heeft zich lang tegen deelname van Yisrael Beiteinu aan de coalitie verzet, maar haalde vorige week bakzeil.
Olmert, die fel is bekritiseerd vanwege de niet vlekkeloos verlopen oorlog tegen de Libanese Hezbollah, krijgt door het toetreden van Liebermans partij meer politieke armslag. Yisrael Beiteinu heeft 11 zetels in de 120 zetels tellende Knesset, met als gevolg dat de coalitie van Olmert 78 zetels in handen krijgt. Lieberman wordt vicepremier en verantwoordelijk voor strategische zaken, zoals de dreiging die van Irans atoomprogramma zou uitgaan.
Een Spaanse hulpverlener die maandagmiddag in de Gazastrook werd ontvoerd door gewapende Palestijnen, is maandagavond weer vrijgelaten. De 34-jarige Roberto Vila, werkzaam bij een Spaanse liefdadigheidsinstelling, had met een vrouwelijke collega in het vluchtelingenkamp Khan Younis een aantal projecten voor gehandicapte kinderen bezocht toen het tweetal door vier mannen met kalasjnikovs werd aangehouden, de vrouw te horen kreeg dat ze moest blijven waar ze was en Vila vervolgens werd afgevoerd in een auto.