Servië zegt ja tegen grondwetswijziging
BELGRADO (ANP/AFP) - Een absolute meerderheid van de kiesgerechtigden in Servië heeft ingestemd met de nieuwe grondwet. Dat meldden Servische media zondagavond.
In totaal 51,6 procent van de 6,6 miljoen kiezers zei ja tegen het document. De opkomst bij de volksraadpleging lag op 53,5 procent.In de loop van de dag stak scepsis de kop op of de kiezers wel voldoende warm zouden lopen voor het referendum. Rond 14.00 uur had pas 32,7 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht, terwijl een opkomst van minimaal 50 procent rechtsgeldigheid zou geven.
Ook bestond er twijfel of de nieuwe constitutie daadwerkelijk zou worden aangenomen. De steun van een meerderheid van het totaalaantal stemgerechtigden was nodig om het document aan te nemen. Uit de cijfers van zondagavond blijkt dat vrijwel alle kiezers die de gang naar het stemlokaal maakten ook voor stemden.
De nieuwe, 206 artikelen tellende grondwet is omstreden door een passage over de provincie Kosovo, die momenteel onder internationaal bestuur staat. De regio wordt betiteld als een onvervreemdbaar deel van Servië. Een groot deel van de Kosovaren wil echter onafhankelijkheid.
Zaterdag konden de Serviërs ook al stemmen. De eerste dag van de volksraadpleging verliep rustig. Alleen uit Bujanovic in het zuiden van het land kwamen berichten van fraude.
Zondagavond repten waarnemers van ernstige onregelmatigheden. Op sommige plaatsen mochten mensen op meerdere kandidaten stemmen, elders was geen legitimatie nodig om te kunnen stemmen, stelde organisatie Cesid.
Het parlement in Belgrado was unaniem voor de nieuwe grondwet. De regering had de burgers tijdens de campagne voor de volksraadpleging daarom opgeroepen om ja te stemmen. Op 5 november zal de constitutie formeel door het parlement worden aangenomen.
Luttele uren voor de sluiting van de stembureaus om 20.00 uur deed president Tadic opnieuw een klemmend beroep op het Servische volk om te gaan stemmen. „Burgers, ga heen en zet een kruis voor het ja voor Servië, voor het ja voor een beter leven”, aldus het staatshoofd.
Eerder had premier Kostunica gewaarschuwd voor „onvoorspelbare consequenties” als de nieuwe grondwet niet wordt aangenomen.