Buitenland

Congo’s lange weg naar de stembus

AMSTERDAM (AP) - In Congo wordt zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen gehouden tussen zittend president Joseph Kabila en voormalig rebellenleider Jean-Pierre Bemba. Kabila maakt de meeste kans. Hij haalde in de eerste ronde 45 procent van de stemmen, Bemba 20 procent.

27 October 2006 23:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:14

Na de eerste ronde braken er gevechten uit tussen de aanhangers van de koplopers, die drie dagen duurden en tientallen levens eisten.Gevreesd wordt dat de tweede ronde opnieuw weer geweld zal uitlokken, hoe de uitslag ook uitvalt. Donderdag braken in de noordelijke plaats Gbadolite al gevechten uit tussen aanhangers van Bemba en lijfwachten van Nzanga Mobutu, een zoon van oud-dictator Mobutu Sese Seko, die campagne voerde voor Kabila.

Mobutu bleef ongedeerd, maar volgens een radiostation van de VN-missie in Congo kwamen er vier mensen om het leven, onder wie een aanhanger van Bemba.

Hier volgen de belangrijkste gebeurtenissen die aan de verkiezingen voorafgingen.

1960 - De Belgische kolonie Congo roept op 30 januari de onafhankelijkheid uit. Joseph Kasavubu wordt president en Patrice Lumumba premier. Na enkele maanden wordt Lumumba door het leger vermoord.

1960 - Mobutu Sese Seko, een kolonel die dan nog Joseph Mobutu heet, pleegt een staatsgreep, maar brengt een jaar later Kasavubu weer aan de regering.

1965 - Na jaren van politieke concurrentiestrijd grijpt Mobutu wederom de macht, om die 32 jaar lang niet meer af te staan.

1970 - Mobutu organiseert presidentsverkiezingen waarbij hij de enige kandidaat is.

1997 - Rebellenleider Laurent Kabila roept zichzelf tot president uit na een zegetocht door het land aan het hoofd van door Rwanda gesteunde opstandelingen. Mobutu vlucht het land uit.

1998 - Door Rwanda en Uganda gesteunde rebellengroepen in het noorden en oosten van Congo komen in opstand tegen Kabila. Zes landen sturen troepen, sommige om de regering, andere om de rebellen te steunen. De oorlog brengt het noorden en oosten onder zeggenschap van de rebellen.

2000 - De VN-Veiligheidsraad besluit 5500 blauwhelmen te sturen om een in 1999 overeengekomen staakt-het-vuren te beschermen, maar de strijd houdt aan. Later wordt de VN-macht uitgebreid tot 17.000 man, de omvangrijkste militaire missie ooit.

2001 - Kabila wordt vermoord door een van zijn lijfwachten en opgevolgd door zijn zoon Joseph.

2002 - Een vredesverdrag dat in Zuid-Afrika wordt getekend, maakt een einde aan de algehele oorlog, maar in het oosten blijft het onrustig. Wel trekken de buurlanden hun troepen terug.

2003 - Joseph Kabila benoemt een overgangsregering, die Congo moet besturen tot er verkiezingen worden gehouden. De leiders van de vier belangrijkste rebellengroepen worden tot vicepremier benoemd en er wordt een interim-parlement gevormd.

18 dec. 2005 - Een grondwet die het presidentschap beperkt tot twee termijnen van vijf jaar wordt bij referendum aangenomen. Het is de eerste keer sinds 1970 dat de bevolking wordt geraadpleegd en de eerste keer sinds de onafhankelijkheid dat dit democratisch gebeurt.

30 juli 2006 - Congo houdt zijn eerste democratische presidentsverkiezingen. Niemand haalt een absolute meerderheid en er wordt een tweede ronde uitgeschreven tussen koplopers Kabila (35) en vicepresident Jean-Pierre Bemba (44). Aanhangers van de twee raken slaags nadat de uitslag in augustus bekend is gemaakt.

29 okt. 2006 - Tweede ronde moet op deze datum plaatsvinden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer