Buitenland

VN: Oorlog dreigt in Somalië

NAIROBI (AP) - Er bestaat een gerede kans dat in Somalië spoedig oorlog uitbreekt tussen islamitische strijders, gesteund door Eritrese troepen en regeringstroepen, bijgestaan door Ethiopische soldaten.

27 October 2006 23:17Gewijzigd op 14 November 2020 04:14

Dat staat in een intern VN-rapport waarop het persbureau AP vrijdag de hand heeft weten te leggen.Momenteel bevinden zich in Somalië 2000 Eritrese soldaten en 6000 tot 8000 Ethiopische.

De overgangsregering, die haar basis heeft in Baidoa, en de groepering Raad van Islamitische Rechtbanken, die een groot deel van het land in handen heeft, zijn zich de laatste weken aan het voorbereiden op strijd, stelt het rapport op gezag van diplomaten.

De situatie is des te gevaarlijker omdat de Somalische facties actief worden gesteund door machtige regeringen in de regio. De regering, die wordt erkend door de internationale gemeenschap, kan rekenen op hulp van Ethiopië, Uganda en Jemen en de moslimgroepering op Iran, Libië, Saudi-Arabië en de Golfstaten.

Regeringstroepen hebben zich ingegraven in de buurt van Baidoa, de enige stad waar de regering de scepter zwaait; islamitische strijders hebben posities ingenomen in een strategische stad tussen Baidoa en hun eigen hoofdkwartier in de hoofdstad Mogadishu.

De militaire manoeuvres kunnen schijnbewegingen zijn voorafgaande aan de onderhandelingen volgende week in Sudan, maar algemeen wordt ervan uitgegaan dat daar geen overeenstemming wordt bereikt, met als mogelijk gevolg dat er grootschalige gevechten uitbreken. „Het is duidelijk dat de situatie snel verslechtert en dat een complete oorlog tot de mogelijkheden behoort”, staat in het rapport.

In ruim veertig dorpen en steden in het zuiden van Somalië demonstreerden gisteren duizenden mensen tegen de steun van de Ethiopische regering voor de vrijwel machteloze regering in Baidoa.

De demonstranten gaven daarmee gehoor aan oproepen van islamitische leiders. In Mogadishu gingen zo’n 15.000 mensen de straat op. Doel van de manifestaties was tevens het rekruteren van strijders voor een jihad, een heilige oorlog, tegen Ethiopië. De wervingsacties houden naar verwachting nog dagen aan.

Ethiopië en Eritrea zijn aartsvijanden. De landen vochten twee jaar lang een grensoorlog uit en hebben daarna geen vrede gesloten. Een Amerikaanse diplomaat beschuldigde Eritrea er vorige week van Somalië, dat al sinds 1991 geen effectief centraal gezag meer heeft, te gebruiken om een tweede front tegen Ethiopië te openen.

Het is lastig voor de Verenigde Naties om een strategie te ontwerpen ten einde de crisis te bezweren, omdat de leider van de Raad van Islamitische Rechtbanken, sjeik Hassan Dahir Aweys, op een lijst van terreurverdachten staat. Het is VN-functionarissen verboden intensief contact te onderhouden met terreurverdachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer