Koninklijk Huis

Het wordt stil rond prins Philip

LONDEN - De man van de Britse koningin, prins Philip, zal voortaan de pers mijden uit angst het koninklijk huis verder in verlegenheid te brengen. De 85-jarige Duke of Edinburgh staat al jaren bekend om zijn vrij botte gevoel voor humor en ongenuanceerde opmerkingen.

Van onze correspondent
27 October 2006 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 04:14

Het besluit van de prins staat in het onlangs gepubliceerde boek ”On Royalty” van BBC-nieuwslezer Jeremy Paxman. Voor dit naslagwerk interviewde Paxman enkele leden van het koninklijk huis en een aantal mensen uit hun directe vriendenkring.De hoogbejaarde prins vertelde de presentator dat hij sinds kort de afwezigheid van media-aandacht rond zijn persoon als iets positiefs is gaan zien. „Volgens mij doe ik iets goed als ik niet in de pers kom. Dus heb ik me bewust teruggetrokken - zodat ik de rest van de familie niet in verlegenheid breng.”

Prins Philip is met name wantrouwig tegenover de Britse tabloidpers, waarvan een aanzienlijk deel eigendom is van mediagigant Rupert Murdoch. „Murdochs houding heeft heel veel Britse instituties ten val gebracht. Instituties die wij zien als nuttig en vanzelfsprekend.”

De tachtiger haalde tevens uit naar aantijgingen van de pers dat hij een rokkenjager zou zijn. „Elke keer als ik met een vrouw praat, meldt de pers dat ik een affaire met haar heb gehad - alsof zij dat zomaar zou doen. Het is echt te gek voor woorden.”

Wel is de prins vrij cynisch over zijn eigen rol als partner van het Britse staatshoofd. „Zelfs de grootste domkop kan een krans neerleggen.” De afgelopen decennia heeft prins Philip -tevens kansellier van de universiteiten van Cambridge en Edinburgh- een reputatie opgebouwd vanwege zijn vaak politiek incorrecte en controversiële opmerkingen.

Zijn ongenuanceerde opmerkingen uit hij vaak bij staatsbezoeken in het buitenland. Zo waarschuwde de prins in 1986 een groep Britse studenten in China met de woorden: „Als jullie hier te lang blijven, krijgen jullie scheve ogen.” In 2002 vroeg hij aan een groep Aboriginals of zij nog steeds „speren gooien.” En in 1994 zei hij tegen bewoners van de Caymaneilanden (Caraïbische Zee): „Zijn jullie niet afstammelingen van piraten?”

Ook mensen in eigen land ontkomen niet aan zijn spot. In 1966 beweerde prins Philip: „Britse vrouwen kunnen niet koken.” Tijdens de economische recessie in 1981 kwam hij ook zeer bot uit de hoek: „Iedereen wilde eerst zo graag meer vrije tijd hebben. Nu klagen ze omdat ze werkloos zijn.” Zelfs zijn echtgenote ontkomt er niet aan. Zo zou hij eens tegen de koningin gezegd hebben toen ze klaagde dat hij te snel reed: „Klep dicht dame, of ik gooi je uit de auto!”

Vanuit de grondwet bezien heeft de prins weinig of geen politieke macht. Koningin Elizabeth houdt zich strikt aan de constitutionele verhoudingen en heeft een nauw samenwerkingsverband tussen haar man en haar -zoals de 19e-eeuwse koningin Victoria en haar man Albert hadden- altijd uitgesloten.

Desalniettemin blijft de prins een van de populairste figuren in het koninklijk huis. De bevolking lijkt het te waarderen dat er prominente figuren blijven die voor wat leven in de brouwerij zorgen doordat ze hun mening ongezouten uiten, zeker in een tijd waarin er veel nadruk op politieke correctheid ligt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer