Deense rechter wijst aanklacht moslims af
AARHUS - De rechter in Denemarken heeft de aanklacht van moslimorganisaties in de Mohammedcartoonkwestie opnieuw afgewezen. Volgens een donderdag in Aarhus uitgesproken vonnis kunnen de door de krant Jyllands-Posten gepubliceerde tekeningen van de profeet niet als beledigend worden opgevat.
Het was de derde keer dat een gerechtelijke instantie zich over de zaak uitsprak. Dat gebeurde telkens op verzoek van dezelfde zeven moslimorganisaties. Het vonnis van donderdag betekende de afsluiting van een proces tegen de hoofdredacteur en de cultuurredacteur van het dagblad.Volgens de organisaties hadden zij zich schuldig gemaakt aan smaad. Wanneer het daarbij gaat om bewuste belediging en krenking, is dat met het oog op de bescherming van de integriteit van personen en instellingen verboden. De rechter oordeelde echter dat daarvan geen sprake is geweest. Dit ondanks het feit dat de op 30 september 2005 gepubliceerde cartoons met enige vertraging in het afgelopen voorjaar grote commotie veroorzaakten in de islamitische wereld. Dit leidde onder meer tot vernielingen van Deense ambassadegebouwen, massale protestbetogingen en een boycot van Deense producten.
Voorafgaand aan het proces tegen de redacteuren hadden de moslimorganisaties twee keer tevergeefs geprobeerd de krant veroordeeld te krijgen op grond van het wettelijke blasfemieverbod. Dat is in de praktijk een goeddeels dode letter in de Deense wet.
Hoofdredacteur Carsten Juste zegt in zijn eigen krant niet verrast te zijn over de vrijspraak. „Elk ander vonnis zou een ramp zijn geweest voor de persvrijheid en de mogelijkheden van de media om hun taak in een democratische maatschappij te vervullen.” Juste erkent dat de organisaties nog beroep kunnen aantekenen, maar gelooft niet dat zij daar nog wat mee kunnen bereiken. Naar zijn mening zijn de organisaties eropuit de kwestie in de publiciteit te houden zodat de onrust niet verdwijnt.
De krant wordt nog steeds op gezette tijden bedreigd met aanslagen, zo vertelt de hoofdredacteur. „We zijn daar niet bang voor, maar we moeten daarom wel scherp blijven opletten.”
Woordvoerder Kasem Ahmad van het Islamitisch Geloofsgenootschap in Denemarken, een van de zeven organisaties, zegt het vonnis niet te begrijpen. „We respecteren het, maar we begrijpen niet dat de moslimminderheid in dit land niet beter wordt beschermd.”
De spotprenten, waarop Mohammed onder meer te zien is met een bom in plaats van een tulband op zijn hoofd, schilderen de profeet af als strijdlustig, vrouwonvriendelijk, misdadig, gek en dom. Bovendien leggen ze een verband tussen Mohammed en de zogenoemde oorlog tegen het terrorisme, klaagden de groeperingen. De krant plaatste destijds bij de spotprenten een verklaring dat ze met de publicatie zelfcensuur onder kunstenaars aan de kaak wilde stellen. Binnen de islam is het verboden de profeet af te beelden, aangezien dit volgens de moslims kan leiden tot afgoderij.