Ook emiraten actief in Uruzgan
Naast Nederlandse, Australische en Amerikaanse militairen blijkt er nog een vierde partij actief te zijn in de ‘Nederlandse’ provincie Uruzgan. Het gaat om de Verenigde Arabische Emiraten. De Emiraten versterken met 170 commando’s de Amerikaanse troepen in Uruzgan, die functioneren binnen Operation Enduring Freedom. Het ministerie van Defensie bevestigt de aanwezigheid van de troepen. De woordvoerder van Operatie Enduring Freedom in Kabul wil geen commentaar geven. Minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot haalde donderdagmiddag tijdens het overleg met de Tweede Kamer ‘een Arabisch land’ aan, dat ook aanwezig is in Afghanistan. Bot wilde niet zeggen welk land dit is. Uit eigen onderzoek op het Nederlandse kamp Tarin Kowt, blijkt dat het gaat om de Verenigde Arabische Emiraten, al sinds 2003 in Afghanistan aanwezig zijn.
Met de wetenschap dat er ook 170 Arabische troepen functioneren onder het Amerikaanse commando in Uruzgan, komt de vraag op wat precies de verhouding is tussen Operatie Enduring Freedom (OEF) en de NAVO-missie ISAF in de provincie. In de Tweede Kamer is benadrukt dat de scheiding tussen de twee missies nagestreefd moet worden, maar in werkelijkheid is de presentie van OEF aanzienlijk in de provincie Uruzgan. De Navo heeft onder Nederlands commando 1000 troepen in de provincie, zegt de woordvoerder van het ministerie van Defensie. In dezelfde provincie zitten volgens ingewijde anonieme bronnen ‘enkele honderden’ Amerikanen. Het is niet zeker of de Emiraten onderdeel uitmaken van deze schatting.
In Uruzgan zitten in ieder geval vier Amerikaanse bases: Anaconda, Cobra en twee bases bij de Nederlandse kampen Tarin Kowt en Deh Rawod. De meeste Amerikanen zitten vooral ‘embedded’ in het Afghaanse leger en zorgen voor de veiligheid in met name het noorden van de provincie, waar de Nederlanders niet vaak aanwezig zijn, zegt minister Kamp van Defensie.
Het is overigens niet duidelijk welke landen nog meer troepen hebben gelegerd in Uruzgan, onder het OEF-commando. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Defensie is het niet juist om te zeggen dat in Uruzgan alleen de Amerikaanse en Arabische troepen onder OEF opereren. Welke landen er dan wel meedoen, wil de woordvoerder ook niet zeggen, omdat Nederland geen informatie geeft over buitenlandse troepen…
Nederland is officieel wel de ‘baas’ in Uruzgan, maar dat geldt alleen voor de NAVO-missie ISAF en vooral over de ruim 1000 troepen. De vier Amerikaanse bases van OEF in Uruzgan en het Arabische kampement overleggen wel met Nederland, maar deze militairen vallen niet onder commando van Nederlandse ‘baas’ kolonel Theo Vleugels. Volgens Vleugels doet hij vooral aan ‘deconflicteren en synchroniseren’, zei hij onlangs.
Nederland probeert zoveel mogelijk de activiteiten met de Amerikanen af te stemmen. Met de Emiraten zit Nederland regelmatig om de tafel voor overleg. Ook de opbouwers van het Nederlandse leger, het Provincial Reconstruction Team (PRT), zien een keer per week de vertegenwoordigers van dit rijke olieland.
Volgens kapitein Abdullah van de landmacht van de VAE is de intentie er om meer samen te werken met de Nederlanders. Zo hebben de Arabieren Nederlandse transportcapaciteit kunnen gebruiken om suikerfeestpakketten in te vliegen in Tarin Kowt. Enkele honderden van die pakketten, met de benodigdheden voor het feestmaal na de Ramadan, zijn deze week uitgedeeld door de Arabieren voor Eid al-Fitr, het feest ter afsluiting van de vastenmaand Ramadan.
Volgens kapitein Abdullah is het ‘niks nieuws en niet geheim’ dat de Emiraten troepen hebben in Afghanistan. Maar een speurtocht in nieuwsarchieven levert geen enkele informatie op. Volgens de kapitein is het goed dat er moslims actief zijn in het gebied. Moslims begrijpen elkaar beter, vindt hij. “We spreken een andere taal, maar als ze voorlezen uit de Koran verstaan we elkaar wel degelijk.” Of de Emiraten met minder geweld te maken hebben, kunnen ze niet zeggen. Onlangs reed er nog wel een van hun voertuigen op een landmijn. Het uitdelen van Suikerpakketten is een onderdeel van de strategie van de Arabieren in Afghanistan. “Je moet na de Ramadan andere moslims helpen. En dat doen wij ook. Wij zijn moslims, zij zijn dat ook.”
De Emiraten werken nog niet op alle vlakken samen in de opbouw van Uruzgan. Vooral hun stijl is anders. Zij willen vooral snel investeren en hebben daar ook het geld voor. Meer zoals de Amerikaanse stijl, zeggen de Nederlandse PRT’ers. Zo willen de Emiraten het liefst een bestaande moskee in Tarin Kowt afbreken en met geld uit hun thuisland opnieuw opbouwen. Nederland is meer voor de renovatie van het huidige gebouwBij de opbouw van een school hopen de Nederlandse PRT’ers wel samen te werken met de Arabieren.
Hoe lang de Verenigde Arabische Emiraten in de Uruzgan blijven is niet duidelijk.