Buitenland

VS terughoudend met aanpassing Geneefse conventie

DEN HAAG (ANP) – De Verenigde Staten staan niet te trappelen om samen met de door minister Bot (Buitenlandse Zaken) op te richten groep van „eminente juristen" het gat te dichten in de conventie van Genève over de behandeling van zogeheten illegale strijders. Dat zijn van terroristische activiteiten verdachte personen gelieerd aan organisaties als Al Qaeda, die door de Amerikanen zijn opgesloten in onder meer de gevangenis van Guantànamo Bay.

26 October 2006 20:26Gewijzigd op 14 November 2020 04:13

De Amerikaanse minister van Justitie Alberto Gonzales zei donderdag tijdens een kort bezoek aan Nederland dat hij bereid is „te luisteren naar de vrienden en bondgenoten van de VS en ook van hen wil leren. Maar wat de VS ook doen, het zal nooit ten koste mogen gaan van de veiligheid van ons land".Bot had eerder deze week, toen hij een bezoek bracht aan Washington, juist de indruk gekregen dat de VS wel iets voelden voor het idee. Hij had het plan aan zijn Amerikaanse ambtgenote Gondoleezza Rice voorgelegd en die reageerde volgens hem positief.

Gonzales maakte echter duidelijk dat de Amerikaanse regering er alles aan zal doen om te voorkomen dat hun soldaten in de frontlinie van Irak of Afghanistan vervolgd worden voor het doen van wat zij voor hun plicht hebben gehouden. De Amerikaanse bewindsman zei verder teleurgesteld te zijn in de kritiek van andere landen en mensenrechtenorganisaties op het bewind in Guantanamo Bay. Eventuele misstanden worden onderzocht en indien nodig vervolgd, merkte hij op. „En het voedsel en de medische verzorging zijn hetzelfde als wij onze eigen troepen geven". Wat hij wel wilde erkennen was dat de VS beter moeten uitleggen wat zij doen, ook aan de moslimgemeenschap.

Minister Bot, maar ook Nederlandse Kamerleden zijn daarom van harte welkom om een bezoek te brengen aan de gevangenis in Guantanamo Bay, had eerder de juridisch adviseur van Rice, John B. Bellinger tijdens een bezoek aan Nederland te kennen gegeven. De kans daarop lijkt echter klein, omdat de Amerikanen vooralsnog niet zover willen gaan hun bezoekers te laten praten met gevangenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer