Buitenland

Jongeren vallen bus in Parijs aan

PARIJS - Een groep jongeren heeft woensdagavond in een buitenwijk van Parijs een bus tot stoppen gedwongen, de inzittenden gemaand uit te stappen en de bus in brand gestoken. Afgelopen zondag gebeurde precies hetzelfde.

Buitenlandredactie
26 October 2006 09:18Gewijzigd op 14 November 2020 04:13
PARIJS – Inwoners van een van de voorsteden van Parijs demonstreerden woensdag in de Franse hoofdstad voor verbetering van hun leefomstandigheden. De vrees bestaat dat de hevige rellen van vorig jaar in de banlieues zich zullen herhalen, na enkele incid
PARIJS – Inwoners van een van de voorsteden van Parijs demonstreerden woensdag in de Franse hoofdstad voor verbetering van hun leefomstandigheden. De vrees bestaat dat de hevige rellen van vorig jaar in de banlieues zich zullen herhalen, na enkele incid

Het incident in Nanterre had plaats op de dag voordat de rellen worden herdacht die vorig jaar leidden tot een langdurige verstoring van de openbare orde rond Parijs en andere grote Franse steden.Volgens de politie waren ongeveer tien jongeren betrokken bij de aanval op de bus. Het vergelijkbare incident van zondag had plaats op klaarlichte dag in Grigny, een zuidelijke voorstad van Parijs. De brandweer werd toen met stenen bekogeld.

Het is vrijdag een jaar geleden dat in de voorsteden (banlieues) van Parijs ongeregeldheden uitbraken, die drie weken duurden en Frankrijk diep schokten. De afgelopen weken had een vijftal incidenten plaats waarbij patrouillerende agenten werden aangevallen. De autoriteiten vrezen voor een herhaling van het geweld van vorig najaar.

De regering heeft sinds vorig jaar veel geld uitgetrokken en maatregelen getroffen om de armoede en de discriminatie in de voorsteden, die als dieper liggende oorzaak van de onlusten worden gezien, tegen te gaan. De situatie lijkt desondanks nog niet wezenlijk te zijn verbeterd.

Volgens de socialistische presidentskandidate Ségolène Royal moeten de veroordeelde jongeren niet de cel in, maar moeten ze hulpverleningswerk doen in arme landen. Eerder suggereerde Royal dat probleemjongeren militaire training moeten ondergaan, maar op dat idee klonk in linkse kringen veel kritiek.

Tijdens een debat dinsdagavond met de twee andere presidentskandidaten van de Socialistische Partij nuanceerde Royal haar plan al door te zeggen dat die training het bieden van humanitaire hulp kan omvatten.

De kampen in arme landen moeten worden geleid door het leger, de politie of de brandweer, „omdat het geen zomerkamp is”, zei Royal. Haar opponenten sabelden het initiatief neer. Oud-premier Laurent Fabius zei dat soldaten al veel andere taken hebben.

De actiegroep AC-Le Feu poogde woensdag 20.000 klachten over de integratie in Frankrijk aan het hoofd van de Nationale Assemblee te overhandigen, maar die weigerde de activisten te ontmoeten. Slechts honderden mensen, voornamelijk van Afrikaanse afkomst, namen deel aan de mars naar het parlement.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer