Binnenland

Nieuwe maatregelen tegen misbruik 1-1-2

De afdeling Teleservice van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen komt nog dit jaar met nieuwe maatregelen om misbruik van het landelijk alarmnummer 1-1-2 tegen te gaan. Zo wil de politie onder meer een dagelijkse toptien van de grootste misbruikers gaan samenstellen, om deze bellers strenger aan te kunnen pakken.

ANP
1 August 2002 11:12Gewijzigd op 13 November 2020 23:43

Dat zegt C. van Hunnik, unithoofd van de afdeling Teleservice. Op deze afdeling komen alle 3,5 miljoen 1-1-2-telefoontjes per jaar binnen. De telefonistes verbinden de bellers door met het regiokorps dat zij nodig hebben. Volgens Van Hunnik ontvangt de afdeling nog steeds veel te veel pesttelefoontjes, zoals hij dat noemt, ondanks eerdere campagnes.

De KLPD streeft naar een afname van het aantal misbruiktelefoontjes van zeker 20 procent per jaar. Eerdere maatregelen, zoals sms-bombardementen en enkele strafzaken, laten echter tot nu toe pas een afname van 9 procent zien. De KLPD overlegt met het openbaar ministerie over het automatisch toezenden van een proces-verbaal aan veelplegers. Op misbruik van het 1-1-2-nummer staat een geldboete van 2200 euro en maximaal twee weken hechtenis.

Volgens Van Hunnik zijn er twee groepen misbruikers. De eerste groep belt per ongeluk. „Dat zijn mensen die 1-1-2 hebben voorgeprogrammeerd in hun mobiele toestel. Als er per ongeluk een knopje wordt ingedrukt bellen ze automatisch 1-1-2, omdat dat het eerste nummer in hun bellijst is. Deze mensen krijgen een informatienummer en een sms-bericht dat zij hun toetsen moeten blokkeren. We bellen later ook steekproefsgewijs om te horen wat er is gebeurd en of ze weten hoe ze moeten blokkeren. Daar hebben we alleen nog maar positieve reacties op gehad”, aldus het unithoofd Teleservice.

Veel meer zorgen maakt Van Hunnik zich over de 150 tot 200 pestbellers, die soms meer dan duizend keer naar 1-1-2 bellen. Het gaat voornamelijk om schoolpleinjeugd, zegt Van Hunnik. „Woensdagmiddag, zaterdag, zondagmorgen, dan weten we het wel. Vakantie is net zo voorspelbaar. Dan komen er zomaar 10.000 gesprekken extra binnen. En het is ongelofelijk wat voor schunnige taal en scheldpartijen onze medewerksters naar hun oren krijgen.”

Sinds begin dit jaar krijgen de misbruikers eerst een waarschuwend sms-bericht. Als ze doorgaan met bellen, volgt een bombardement. Omdat het meestal om vrij jonge kinderen gaat, belt de KLPD daarnaast rond etenstijd terug naar de gsm. Volgens Van Hunnik blijkt dan vaak dat de ouders nergens van weten. „We hebben zelfs een keer live een pak rammel meebeluisterd”, zegt hij. Als deze maatregel ook nog niet helpt, komt de beller bij justitie terecht. Minderjarigen gaan via die weg naar Bureau Halt.

De KLPD wil het komende schooljaar een lespakket laten maken voor de bovenbouw van de basisschool en de onderbouw van het middelbaar onderwijs. De politie hoopt de jongeren duidelijk te kunnen maken dat de bereikbaarheid van 1-1-2 van levensbelang kan zijn. Volgens Van Hunnik is de bereikbaarheid wel iets beter geworden, maar nog lang niet voldoende.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer