Van poffertjes tot Tasmaanse tijgers
HOBART (ANP) - Een Hollandse poffertjeskraam markeerde woensdag de ingang van een gebouw in het Tasmaanse Hobart. Daar ontvingen prins Willem-Alexander en prinses Máxima Tasmaniërs van Nederlandse afkomst.
De kraam, eigendom van Herman Dontje uit Hoorn, was niet opgericht ter gelegenheid van de prinselijke reis door Australië. Hij staat elke zaterdag op de markt. De Australiërs kopen de Hollandse lekkernij grif. Dontje en zijn Engelse vrouw leven van de opbrengst, al hebben ze ook een bed & breakfast.Honderden Nederlanders trokken woensdag aan de poffertjestent voorbij, opgewonden op weg naar prins en prinses. „U kunt vertellen wat Australië echt betekent. En u wordt geroemd als een van de meest kenmerkende groepen die het goed gedaan hebben in Australië”, sprak de prins de gasten hartelijk toe.
Ambassadeur N. van Zutphen verhoogde de feestvreugde: „Ik denk dat u allemaal op zijn minst een beetje Nederlander bent gebleven.” Een massaal ja en luid applaus waren het gevolg.
Willem-Alexander had Máxima en hun gevolg eerder woensdag met het regeringstoestel KBX vanuit Ayers Rock in het midden van Australië naar Tasmanië onder de zuidkust ervan gevlogen.
Het paar bezocht in Hobart het Tasmaans Museum, dat in feite uit verschillende musea bestaat. Behalve moderne kunst van veelbelovend niveau is er een tentoonstelling over ecologie, flora en fauna, op Tasmanië en op de Zuidpool. De collectie varieert van opgezette exemplaren van de uitgestorven Tasmaanse tijger tot een walvisbeen waarin in 1850 fijntjes drie vrouwen, een kind een koetsier en diens bespannen landauer zijn gegraveerd. En er hangt natuurlijk een portret van Abel Tasman in het museum.
De prins en de prinses toonden bijzondere interesse in onderzoek naar ijs op de Zuidpool. Het museum toont een monster van 300 jaar oud met luchtbellen met zuurstof van ruim voor de industriële revolutie.
Tasmanië zelf is noch in de ban van het prinselijk paar, noch in die van het ijs. De kranten staan bol van een virale ziekte die de Tasmaanse duivel, een vooral op het eiland voorkomende diersoort, bedreigt. Er wordt zelfs gevreesd dat de ziekte al is geëxporteerd naar Denemarken, doordat vier duiveltjes aan de dierentuin van Kopenhagen cadeau zijn gedaan. Tasmanië schonk de beesten ter gelegenheid van de geboorte van het Deense erfprinsje Christian, dat door de Australiërs ook een beetje als hun prinsje wordt gezien. Zijn moeder Mary komt immers uit Tasmanië.
Pogingen gisteren om het prinselijk paar te laten genieten van de alomgeprezen zonsondergang bij de beroemde monoliet Ayers Rock, in het midden van Australië, zijn op niets uitgelopen. Van de zonsondergang was gisteren niets te zien, want in plaats van zon was er regen. Een stevige wind deed het paar en zijn gevolg het rode zand van de Australische woestijn om de oren vliegen.
Het voorgenomen openluchtdiner in Ayers Rock Uluru werd afgelast en de fotosessie met de markante monoliet in zijn geheel op de achtergrond werd tot verdriet van de meegereisde fotografen geannuleerd. Zij moesten het doen met een plaatje van het paar waarop de historische reuzenkei maar voor een klein deel is te zien.