Kabinet: Ziekenhuis voor moslims mag
DEN HAAG - Een islamitisch ziekenhuis is niet bevorderlijk voor de integratie van moslims, maar het is wel mogelijk een dergelijk hospitaal te bouwen als aan de wettelijke kaders wordt voldaan.
Dat schrijven de bewindslieden Verdonk van Vreemdelingenzaken en Hoogervorst van Volksgezondheid in antwoord op Kamervragen van Wilders.Ondernemer P. Sturkenboom van het Ziekenhuisconsortium presenteerde eind september het plan om een islamitisch ziekenhuis te bouwen in Rotterdam. Daarin zouden onder meer aparte afdelingen moeten komen voor mannen en vrouwen. Verder zouden mannen door mannelijke artsen en vrouwen door vrouwelijke artsen moeten worden behandeld.
Wilders is fel tegen de bouw van een dergelijk ziekenhuis. Verdonk en Hoogervorst stellen in antwoord op zijn vragen dat het iedereen vrijstaat een ziekenhuis te beginnen dat is afgestemd op de behoeften van een bepaalde groep patiënten. De bewindslieden merken wel op dat het plan van Sturkenboom binnen de moslimgemeenschap op kritiek is gestuit. De markt moet maar aantonen dat een islamitisch ziekenhuis levensvatbaar is, vinden de ministers. „Verzekeraars zullen alleen een contract afsluiten met het ziekenhuis als er vraag is naar de zorg.”
De ministers tekenen aan dat een nieuw ziekenhuis in de regio Rotterdam niet noodzakelijk is als het gaat om acute zorg. Die is voldoende voorhanden.
Wilders pleit er in zijn Kamervragen voor geen enkele euro belasting- of premiegeld aan „dit apartheidsproject” te besteden. Zo ver willen Verdonk en Hoogervorst niet gaan. Als het islamitische ziekenhuis aan alle eisen voldoet, mag de ondernemer het hospitaal bouwen. „De bekostiging van investeringen en productie zal voor een islamitisch ziekenhuis niet anders zijn dan voor andere ziekenhuizen”, stellen de bewindslieden. De kwaliteit van de zorg in het hospitaal wordt via de wet gewaarborgd.