Binnenland

Borsele beschuldigd van omkoping

HEINKENSZAND - De gemeente Borsele heeft zich laten omkopen in een affaire rond een perceel in ’s-Heer Abtskerke. Dat beweert de voormalige eigenaar van het perceel in een civiele rechtszaak tegen de gemeente die woensdag diende voor de rechtbank in Middelburg.

Regioredactie
25 October 2006 09:05Gewijzigd op 14 November 2020 04:13

De voormalige eigenaar van een perceel aan de Zuidweg in ’s-Heer Abtskerke, het echtpaar Van Dorrestein, voelt zich slachtoffer van de handelwijze van de gemeente nadat zij hun huis en agrarisch bedrijf moesten verlaten omdat deze illegaal waren gebouwd.De kwestie sleept zich al jaren voort. In 1995 legde de gemeente Borsele Van Dorrestein een dwangsom op, omdat het gebouw op het perceel geen woonbestemming had en het gezin het wel als woning gebruikte. Die dwangsom werd het gezin kwijtgescholden als het instemde met executoriale verkoop van het agrarisch en paardenfokbedrijf. Dat gebeurde, waarop het gezin Van Dorrestein noodgedwongen naar Noord-Frankrijk verhuisde vanwege de goedkopere grond- en woningprijzen aldaar.

Van Dorrestein beschuldigt de gemeente ervan onder één hoedje te spelen met de nieuwe eigenaar, J. Hugense, die volgens Van Dorrestein „directe banden” met de gemeente heeft. Hugense heeft het perceel in 1999 van de gemeente gekocht voor een bedrag dat veel lager zou liggen dan de executoriale waarde. Bovendien zou hij ook op het perceel wonen, wat juist de reden was voor het gedwongen vertrek van het gezin Van Dorrestein. Hugense, die geen partij is in de rechtszaak, ontkent de beschuldigingen van Van Dorrestein. „Wij wonen niet in dat pand. Dat heeft de gemeente al drie keer bevestigd, evenals de rechter. Het is geen woning. Punt.”

Voorstellen van de rechter om de zaak te schikken, liepen op niets uit. Van Dorrestein is opnieuw naar de rechter gestapt met de eis dat de gemeente ruim 1,1 miljoen euro aan schadevergoeding betaalt. Borsele vindt die eis onterecht en meent dat zijn optreden voldoende is getoetst. Volgens de gemeente is de civielrechtelijke procedure „het sluitstuk van verschillende procedures waarbij de familie haar gelijk niet heeft kunnen halen.”

Wel geeft de gemeente toe dat er, zoals Van Dorrestein zegt, ook ten opzichte van de nieuwe eigenaar „handhavingsproblemen” zijn gerezen. Hugense zou het pand alsnog willen laten legaliseren en als voorlichtingscentrum voor natuureducatie in gebruik willen nemen. De VROM-Inspectie is daarvan op de hoogte gesteld.

Vandaag voerde de gemeente voor de rechtbank in Middelburg een schriftelijk verweer in de zaak, een zogeheten conclusie van antwoord. De rechtbank zal op basis van de stukken beslissen hoe de procedure verder wordt gevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer