Buitenland

Israël geeft gebruik fosforbommen toe

JERUZALEM (AP) - Israël heeft afgelopen zomer fosforbommen ingezet tegen Libanese Hezbollahstrijders. Dat heeft de Israëlische minister voor Kabinetszaken, Jacob Edery, vorige week toegegeven tegenover een parlementaire onderzoekscommissie, meldde de krant Ha’aretz zondag. Edery zou hebben gesproken namens minister van Defensie Amir Peretz.

23 October 2006 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 04:13

Tot nu toe had Israël volgehouden de omstreden wapens tijdens de 34 dagen durende oorlog alleen te hebben ingezet om doelen te markeren, maar Libanon stelde dat de bommen ook zijn ingezet om mensen te doden.Het gebruik van fosforbommen is volgens Edery niet in strijd met internationale verdragen, maar verschillende mensenrechtenorganisaties en het Rode Kruis hebben aangedrongen op een verbod. Fosforbommen veroorzaken zeer ernstige brandwonden.

De ontploffing van een explosief uit een Israëlische clusterbom heeft zodnag een 12-jarige Libanese jongen het leven gekost, hebben Libanese veiligheidsfunctionarissen bekendgemaakt. De jongen was met zijn broertje olijven aan het plukken toen het explosief afging.

Tijdens de oorlog met Hezbollah heeft Israël volgens de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties met clusterbommen zo’n 4 miljoen explosieven boven Libanon uitgestrooid, waarvan ongeveer een vierde deel niet direct is ontploft.

De kleine explosieven waaruit een clusterbom bestaat, maken als ze niet direct afgaan na afloop van oorlogen vaak vooral slachtoffers onder kinderen, die het wapentuig aanzien voor bijvoorbeeld batterijen. In Libanon zijn sinds het einde van de oorlog op deze manier zeker 21 doden en meer dan 100 gewonden gevallen, aldus de VN.

De Israëlische luchtmacht gaat door met het uitvoeren van vluchten boven Libanon, omdat de strijders van Hezbollah die daar actief zijn nog steeds door Syrië worden bewapend, aldus minister Peretz zondag.

Volgens Peretz houdt de Libanese regering zich niet aan haar verplichtingen volgens resolutie 1701 van de VN-Veiligheidsraad. Met die resolutie kwam op 14 augustus een einde aan de 34 dagen durende oorlog tussen Israël en Hezbollah.

Israël stelt over inlichtingen te beschikken die erop wijzen dat de wapensmokkel toeneemt en daarom het volste recht te hebben het Libanese luchtruim binnen te vliegen. „Totdat de resolutie is geïmplementeerd, hebben wij geen andere keuze”, aldus Peretz.

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft een lid van de Duitse veiligheidsdienst aangewezen om te bemiddelen tussen Israël en Hezbollah om de twee op 12 juli ontvoerde Israëlische militairen vrij te krijgen. Annan heeft als eis gesteld dat de bemiddelaar die namens hem optreedt de enige is, om effectieve diplomatie mogelijk te maken. De naam van de agent is niet bekendgemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer