„Doe het licht aan, dat is alles”
GORINCHEM - Wat moeten christenen doen als het moslimterrorisme toeneemt? Het antwoord van ”broeder Alexander” luidt: „Wat doe je als je een kamer binnengaat die donker is? Doe het licht aan, dat is alles. Laat uw licht schijnen, dat is alles. Schaam u niet voor Hem Die voor u is gestorven en uit de doden is opgestaan.”
Broeder Alexander woont in China en helpt vervolgde christenen in dat grote land. Hij was zaterdag een van de sprekers op de jaarlijkse ontmoetingsdag van Stichting De Ondergrondse Kerk (SDOK), die dit jaar veertig jaar bestaat. De bijeenkomst, die werd gehouden in het gebouw van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem, trok ongeveer 300 bezoekers. Het thema van de dag luidde ”Samen Dienen Onder het Kruis”.Voorafgaand aan de toespraak van broeder Alexander werd een filmpje vertoond van een kerk in China die drie jaar geleden door de Chinese overheid werd gesloopt. Het filmpje is in het geheim gemaakt door een Chinese christen die daarvoor nu in de gevangenis zit.
Meer vervolging
Broeder Alexander zei dat veel mensen menen dat de vervolging in China verleden tijd is. Hij stelde echter dat er in de laatste twee jaar in China meer vervolging is geweest dan daarvoor tijdens de Chinese opendeurpolitiek. De vervolging treft vooral de ongeregistreerde huisgemeenten, die niet onder invloed van de Chinese overheid willen staan.
Alexander: „Er is geen huisgemeente die niet vreest voor afbraak van het huis waarin men samenkomt.” Als voorbeelden van die vervolging noemde hij een kerk die in augustus van dit jaar is gesloopt en tien christenvrouwen die onlangs naakt door een stad werden voortgedreven, alleen omdat ze christen waren. Hij riep christenen ertoe op het licht aan te doen als het donker wordt. „Wat hebben we aan de steun van mensen die het licht niet willen aandoen?” vroeg hij zich af.
Kaartenactie
Op dit moment loopt er een kaartenactie van de SDOK voor broeder Zhang Rongliang uit het Chinese Xuzhai. Rongliang, een vooraanstaand huiskerkleider, is veroordeeld tot 7,5 jaar gevangenisstraf. Hij werd al vijf keer eerder voor zijn geloof veroordeeld en heeft twaalf jaar gevangenschap achter de rug, aldus directeur E. Baelde.
Baelde riep de aanwezigen ertoe op een rugzak te kopen en die te vullen met etenswaren voor Noord-Korea. Sinds enkele maanden bestaat er een route om voedsel en Bijbels naar Noord-Korea te brengen.
Tom White, directeur van The Voice of the Martyrs, de zusterorganisatie van de SDOK in Amerika, zei dat de vervolging is toegenomen; maar hij is niet pessimistisch. „Het gaat prima. God leidt ons naar nieuwe situaties in de wereld. Er zijn meer mensen dan ooit in de geschiedenis op pad met Bijbels.”
Prothese
In Pakistan, waar 97 procent van de bevolking moslim is, hebben christenen het erg moelijk, vertelde een Engelssprekende broeder uit Pakistan, wiens naam niet genoemd mag worden. Hij maakte melding van Mohan Shazad, die christelijke lectuur verspreidde in een vijandige omgeving. Op een keer wachtten twee mensen hem op, die hem vroegen wat hij deed. Toen hij dat gezegd had, hakten ze zijn ene arm af. Een christelijke organisatie ontfermde zich over hem en zorgt ervoor dat hij een prothese krijgt. Er werd de man gevraagd of hij wilde doorgaan met zijn werk. Hij antwoordde: „Zelfs als ze mijn andere arm afhakken, ga ik door.”
Een ander is de Pakistaan Mosa Sharif, die op 16 april dit jaar (met Pasen) een gebedsbijeenkomst hield in de fabriek waar hij werkte. Hij werd gepakt, vastgebonden en kilometers lang achter een motor aangesleept, waardoor hij ernstige wonden opliep. Toen hij uit het ziekenhuis kwam, vroeg hij de mensen om weer samen te bidden. De meesten durfden niet, er waren maar vier aanwezigen. De week daarop ging hij van deur tot deur om de mensen te vragen om te komen. Ze hoefden niet bang te zijn, omdat alleen de leider gevaar liep. De volgende zondag waren er 15 en nog een week later bezochten 45 mensen de gebedsdienst. „De kerk groeit”, aldus de Pakistaanse broeder.
Boekje
Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan heeft de SDOK een boekje uitgegeven met als titel ”Samen Dienen Onder het Kruis 40 jaar”. De SDOK is voortgekomen uit het werk van Richard Wurmbrand, een vervolgde Roemeense christen. Diens eerste in het Nederlands vertaalde boek heette: ”De ondergrondse kerk gemarteld om Christus’ wil”.
Behalve in Roemenië werkt de SDOK inmiddels in China, India, Cuba, Moldavië, Oekraïne, Brazilië en op het Indonesische eiland Sumba. Er is internationaal contact met andere organisaties die zijn voortgekomen uit het werk van Richard Wurmbrand.