Rik staat op, bidt niet, leest wel zijn sms
SCHIPHOL-RIJK - Een dag uit het leven van Rik. Hij staat op, bidt niet, maar checkt wel zijn sms’jes, mailtjes. Doet zijn mp3-speler aan op weg naar de reformatorische school. ’s Avonds is hij te moe om te bidden.
„Is de God van Rik ook jouw God?” vroeg ds. C. J. Droger zaterdag tijdens het Jeugdappel +16 van het Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ). „Dan mag ik je hartelijk uitnodigen om de Heere Jezus te zoeken. Ik doe een appel op je hart. Geef je aan Hem over.”De landelijke appeldag van het LCJ, een van de twee jongerenorganisaties binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken was dit jaar gewijd aan het thema ”Uw Koninkrijk kome”. Zo’n 500 jongeren hielden zich -vlak bij Schiphol- bezig met vragen als: Hoe word je Gods onderdaan? Hoe kun je weten dat je een onderdaan bent? Kun je uitzien naar het Koninkrijk als je nog zo jong bent?
Ds. Droger, christelijk gereformeerd predikant in Vlaardingen, begon zijn toespraak met een beschrijving van een dag uit het leven van (een denkbeeldige) Rik. „De wekker gaat. Ochtendgebed? Nee, dat doet hij wel bij het ontbijt en op school. Wel eerst zijn mobieltje pakken, kijken of er een sms’je is binnengekomen. Dan de computer aan om te zien of er e-mails zijn.”
Vervolgens gaat het naar school, „natuurlijk een reformatorische school, want zijn ouders hebben daarvoor gekozen.” Onderweg de oordopjes in, „nee, geen Genemuiden zingt of symfonie van Bach.” Op school gesprekken, waarover? „Over meisjes, speciaal hun lichaamsdelen.”
Terug uit school, dan msn’en met vrienden, al heb die je net gesproken. ’s Avonds huiswerk, ja, met de radio aan. Dan catechisatie, daarna wat dvd’s kijken. „Ten slotte is het: te moe om nog te lezen of te bidden.”
Koning
Is dat leven herkenbaar voor jou? vroeg ds. Droger. „Wie is jouw koning? De grote afwezige in het leven van Rik is God, de Heere Jezus Christus. Hij vindt de wereld, de vrienden en de media belangrijker. Als dat zo bij jou is, wil ik je nu hartelijk uitnodigen om Hem te zoeken. Wie Hem zoekt, zal Hem ook zeker vinden. Geef je vandaag over aan de Heere Jezus, Die op je hart klopt. Wat ben je diep ongelukkig als je Hem niet kent.”
De predikant vertelde hoe hij zelf Christus heeft leren kennen. Het leidde tot de roeping van dienaar van het Woord. „Misschien loop je ook met die vragen, of houd je die juist van je af. Je vraagt: is er ook voor mij een taak in het Koninkrijk van God? Het is zo heerlijk om Hem te dienen. Het is niet altijd gemakkelijk, want ik ben ook niet zo’n gemakkelijke onderdaan. Wel is het: Al wat jou ontbreekt, schenk Ik je, zo je het smeekt, mild en overvloedig.”
Onderdaan
Ds. A. A. Egas, christelijk gereformeerd predikant te Middelharnis, ging in op hoe je onderdaan wordt van het Koninkrijk. „Jezus zegt tegen Nicodemus dat je wederomgeboren moet worden. Als hij dat niet begrijpt, legt Jezus dat uit met wat er gebeurd is in de woestijn. Mozes heeft daar de koperen slang opgeheven opdat eenieder die op de slang zou zien, zou leven. Dat is wedergeboorte: als een dode, stervende opzien naar Mij, de Heere Jezus Christus. Wedergeboorte en geloof, dat is de weg waardoor je mag ingaan in het Koninkrijk der hemelen.”
De Heilige Geest werkt de wedergeboorte door de prediking van het Woord. „Hij gaat het gesloten hart openbreken en met Zijn Woord dringt Hij diep in het hart van de zondaar. Zo gaat het Woord zijn zegenrijke werking doen. Je verlangt ernaar om met God verzoend te worden en je krijgt ogen om te zien op de Heere Jezus Christus. Waarachtige wedergeboorte is noodzakelijk, een gelovig zien op Jezus. Hij is de Deur en de Weg. Dat wil Hij ook voor jou vandaag zijn.”
Als je Christus kent, dan ben je ook herkenbaar als Zijn onderdaan, aldus ds. Egas. „Dan mag je Hem belijden in je omgeving. Dan sta je radicaal anders in het leven. Dan ben je in deze tijd van consumptie herkenbaar door soberheid en eenvoud. Hoe leef je uit Hem? Door telkens maar te luisteren naar de boodschap van het Evangelie én op jezelf te zien, wie jij bent met al je verdorvenheden.”
Het gebed is daarbij de belangrijkste wapenrusting. „Veel zingen is een machtig middel om heilig voor God te leven. Ook belangrijk is met elkaar het Woord van God onderzoeken en te vertellen wie de Heere voor jou is. Koning Jezus staat gereed om te komen op deze wereld. Hoe verwacht jij dat Koninkrijk? Benauwt je die dag? We zullen allen oog in oog staan met Koning Jezus.”
Tijdens de dag werd een aantal workshops gehouden over onder meer geloofszekerheid, navolging van Christus, zending, eindtijd en toekomstverwachting. Het LCJ gaat het komende jaar een actie houden voor de VBOK.
Maartje Baarda (17) Barneveld, student sociale studies aan de CHE.
Bezinning én ontmoeting
„Het is voor mij de derde keer dat ik een appeldag bezoek. Ik vind het geweldig dat je met zo veel jongeren samen kunt komen rondom Gods Woord. Ieder thema brengt weer andere dingen vanuit Gods Woord naar voren. Toch is er altijd de duidelijke oproep om Hem te dienen. Zoek de Heere terwijl Hij te vinden is, want Zijn Koninkrijk komt!
Het Woord wordt dichtbij gebracht, zodat het begrijpelijk is. Het is een dag vol bezinning en ontmoeting. De workshops die dit jaar aangeboden worden, geven de dag een eigen karakter. De opzet van het jeugdappel lijkt mij erg positief, ook omdat er nog een extra gelegenheid gegeven wordt voor samen zingen.”
Annemarie Strijbis (21) Vijfhuizen doktersassistente en winkelverkoopster.
Uit overtuiging
„Eerst ging ik uit gewoonte naar de appeldagen, maar later werd dat uit overtuiging. Ik werk in een ongelovige omgeving en hoop ook tijdens een van de workshops daarover iets aan anderen door te geven.
Je doet hier dingen op die je nodig hebt op je werk. Ik heb ingezien dat het zo belangrijk is om tijd vrij te maken voor God door middel van gebed en Bijbellezen. Dan ben je meer vruchtbaar in je omgeving. Zonder Hem kun je namelijk niets doen.
Op appeldagen leer je het Woord van God in relatie te brengen met de werkelijkheid van alledag. Je wordt erdoor bemoedigd en je leert te groeien in de genade van Christus.”
Richard van Kampen (19) Zwijndrecht student informatica in Rotterdam
Wezenlijke dingen
„Ik ben voor de derde keer op een +16 Jeugdappeldag. De bijeenkomsten geven vooral meer inhoud aan mijn geloof. Het feit dat je hier met meer mensen bent, heeft duidelijk een meerwaarde voor mij. De bijeenkomsten hoeven niet direct massaal te zijn, als je samen maar over de wezenlijke dingen spreekt.
De nieuwe opzet van workshops spreekt mij wel aan, er is dan meer aandacht voor wat er uit de groep komt. De keren dat ik geweest ben, is de kern hetzelfde gebleven, misschien is er iets meer aandacht voor de actualiteit gekomen.
Het is goed om zo een dag bij elkaar te zijn, want je bent vaak druk met veel dingen en dan is het goed om elkaar een keer intensief te ontmoeten. De verhouding tussen bezinning en ontmoeting is een gezonde mix.”