Economie

Aandeelhouder Corus noemt bod laag

LONDEN - Het bod van Tata Steel op Corus is te laag. Dat heeft de grootaandeelhouder van Corus, Standard Life, vrijdag laten weten in een reactie op het bod van 4,3 miljard pond (6,4 miljard euro) van Tata Steel op het Brits-Nederlandse staalconcern.

Redactie economie
20 October 2006 20:51Gewijzigd op 14 November 2020 04:13

Standard Life heeft een belang in Corus van 7,9 procent en is daarmee de grootste aandeelhouder. „Het bod van 455 pence per aandeel komt niet overeen met de waarde die wij toekennen aan de voordelen die uit de samenvoeging zullen ontstaan”, aldus Standard Life in een verklaring.Volgens de grootaandeelhouder draait Corus momenteel erg goed en beschikt het bedrijf over een „zeer sterke kasstroom.”

Standard Life wilde vrijdag niet aangeven of het zijn aandelen bij Tata Steel gaat verzilveren. Tata zet het bod door als driekwart van de aandelen is aangemeld, zo liet de onderneming vrijdag weten.

Eerder op de dag maakten Tata en Corus bekend dat zij overeenstemming hadden bereikt over het bod. Door het samengaan van Corus en Tata ontstaat de op vier na grootste staalproducent ter wereld, gemeten naar productie. Corus is nummer 8 op de ranglijst. Tata neemt plaats 55 in. De bedrijven produceerden vorig jaar gezamenlijk 23,5 miljoen ton staal.

Dat is ongeveer een kwart van de productie van Arcelor Mittal, dat eerder dit jaar tot stand kwam na een overname van het Europese concern door het Indiase Mittal voor 26 miljard euro.

Het Brits-Nederlandse staalconcern zal echter pas op langere termijn voordeel hebben van de voorgenomen overname door Tata Steel, zo bleek vrijdag uit de toelichting die de bestuurders van beide bedrijven gaven. Het Indiase bedrijf kan Corus voorlopig nog niet voorzien van goedkope staalplaten en ook de beschikbare hoeveelheid goedkope ijzererts lijkt ontoereikend.

„India beschikt op termijn niet over voldoende ijzererts om aan de eigen vraag te voorzien, daarom gaan we elders in de wereld op zoek naar goedkope voorraden”, aldus een bestuurder van Tata. India exporteert momenteel 80 tot 90 miljoen ton erts per jaar.

Volgens Philippe Varin, bestuursvoorzitter van Corus, moet gekeken worden naar de lange termijn. „In het licht van de consolidatie in de mondiale staalsector wordt de zelfstandige positie van Corus op de korte tot middellange termijn onhoudbaar. Corus en Tata passen strategisch goed bij elkaar, samen kunnen we de groeikansen in de markten voor verpakkingsmaterialen, de bouw en de auto-industrie benutten.”

Corus en Tata hebben bijna een jaar met elkaar gepraat over een eventueel samengaan. In juli 2005 begon Corus met de zoektocht naar strategische partners in Brazilië, India en Rusland. Het bedrijf had dringend behoefte aan toegang tot goedkope erts, waar concurrenten wel over beschikten.

Corus had in 2002 zijn slag kunnen slaan met de overname van het Braziliaanse mijnbouwbedrijf CSN. Deze transactie ketste echter af vanwege de onzekerheden over de wereldwijde economische groei en de situatie op de financiële markten.

Mogelijk komt er nog een concurrerend bod van een ander staalbedrijf. Eerder dit jaar hadden de Russische staalbedrijven Severstal en Evraz naar Corus gelonkt, zonder dat dit tot concrete aanbiedingen leidde.

Corus wil echter niet ingaan op de naam van andere gesprekspartners, noch op de mogelijkheid dat er een hoger bod op tafel komt van een andere partij dan Tata. „We weten niet wat voor plannen er bestaan. Wij vinden het bod van Tata het juiste”, aldus topcommissaris Jim Leng.

Tata wil de kostenvoordelen die de overname van Corus met zich meebrengen niet in geld uitdrukken. Garanties voor de werkgelegenheid worden evenmin gegeven, hoewel het bedrijf benadrukt dat er momenteel geen reorganisatieplannen zijn.

FNV Bondgenoten reageerde dan ook terughoudend. „Het is afwachten hoe het met de werkgelegenheid gaat. Je weet het nooit in de staalwereld”, aldus de vakbond. De organisatie houdt rekening met een hoger bod op Corus van een Russisch bedrijf of het Braziliaanse CSN.

Analisten zijn over het algemeen lovend over de overname. De twee bedrijven zouden elkaar goed aanvullen. „Het is een mooie oplossing voor Corus. Het bedrijf verzekert zich op deze manier van een goedkope aanvoer van ijzererts”, aldus een analist van Rabobankonderdeel Iris.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer