Friese kerken denken over toekomst
LEEUWARDEN - Friese christenen houden dinsdagavond een eigen bezinningsbijeenkomst over de toekomst van hun provincie. Zij willen een grotere bijdrage leveren aan het debat over „het Fryslân van 2030.”
De „expertmeeting” is belegd door cabaretier-evangelist-journalist R. Walinga, die in dienst is bij het Friesch Dagblad en bij de Stichting Water in Wijn, die tot doel heeft „de feestvreugde te herstellen in levens van mensen.”De bezinning op de toekomst van de provincie heeft onder meer plaats tijdens vijf expertmeetings op de boerderij van commissaris der Koningin E. Nijpels. Daarvoor zijn deskundigen rond thema’s als toerisme, cultuur, ruimte, energie en economie uitgenodigd.
„De kerk hoorde niet bij de experts bij wie de provincie in eerste instantie haar oor te luisteren legde”, zegt Walinga. „Dat is jammer. Christenen hebben ooit aan de basis gestaan van Friesland. De monniken zorgden ervoor dat er wegen en waterwegen aangelegd werden, zij zorgden voor het in cultuur brengen van het land en praktisch alle dorpen en steden zijn rondom een kerk gebouwd.”
„De kerken pasten eigenlijk in geen van de thema’s die besproken worden”, reageert een woordvoerder van de provincie. „Ze zijn welkom op de drie openbare bijeenkomsten rond hetzelfde thema.” In Sneek is er inmiddels zo’n bijeenkomst geweest. Op 31 oktober volgt Leeuwarden, op 7 november Drachten. Eind november zijn er in Groningen en Amsterdam debatten voor Friezen die buiten de provincie wonen. Daarnaast is er een tweedaags jongerendebat georganiseerd.
Walinga organiseert een expertmeeting voor christenen als voorbereiding op het debat van 31 oktober. „Nu de provincie iedereen ertoe oproept mee te denken, wordt het wellicht tijd dat christenen hun verantwoordelijkheid oppakken”, stelt hij. „Laten we onze toekomst over aan ambitieuze projectontwikkelaars die vele miljoenen kostende vakantieparken uit de grond willen stampen, aan ondernemende zakenlui die nog meer bedrijfsterreinen wensen, aan gedreven spirituele leraars die hun wijsheid uit het Oosten hebben gehaald of laten wij als christenen ook onze stem horen? Hebben wij als christenen een visie op onze provincie? Of staan we aan de zijlijn en zien we lijdzaam toe hoe de monumentale kerken veranderen in krotten, kunstenaarsateliers, appartementen, moskees of hindoetempels?” schrijft hij in een brief aan tientallen kerken, gemeenten en christelijke organisaties.
De provinciewoordvoerder zegt blij te zijn met het initiatief. „Ik kan me voorstellen dat Walinga het jammer vindt dat de kerken niet voor een expertmeeting waren uitgenodigd, maar ze kunnen tijdens de openbare bijeenkomsten volop hun zegje doen. Voor de voorbereidende bijeenkomst hebben we zelfs materiaal geleverd.”