Berlijn moet geldproblemen zelf oplossen
KARLSRUHE (AP) - Het Duitse Constitutionele Hof heeft gisteren bepaald dat de federale regering de stadstaat Berlijn niet hoeft te helpen zijn financiële problemen op te lossen.
Er is nog geen sprake van een noodsituatie en Berlijn moet in staat worden geacht de problemen zelf te boven te komen. Berlijn kampt met een schuld van 60 miljard euro. Burgemeester Klaus Wowereit vond dat de bondsregering zijn stad te hulp moest komen, omdat de financiële problemen voor een belangrijk deel hun oorsprong hebben in de hereniging van Oost- en West-Berlijn na de ineenstorting van de DDR. West-Berlijn was een zwaar gesubsidieerde voorpost van het kapitalisme, terwijl Oost-Berlijn de gevolgen ondervond van de ineenstorting van de Oost-Duitse industrie. Daarnaast speelde een schandaal bij een stadsbank dat Berlijn miljarden heeft gekost. Ondanks forse bezuinigingen is de 3,4 miljoen inwoners tellende stad alleen al aan rente 2,5 miljard euro per jaar kwijt.Wowereit toonde zich teleurgesteld in de uitspraak. „Ik was niet zo naïef te denken dat ik vandaag met een koffer vol geld naar huis zou gaan, maar het slechte nieuws is dat wij helemaal geen geld krijgen. Iemand moet mij nu maar vertellen hoe ik op de huidige begroting 1,5 miljard tot 2 miljard kan bezuinigen.”
Ook de bondsregering zit krap bij kas. De regering wijst de verzoeken om hulp van Berlijn af om geen precedent te scheppen en het delicate systeem van geldoverdrachten van rijke aan arme deelstaten niet te ondermijnen. Onderminister van Financiën Barbara Hendricks zei dat de uitspraak een duidelijk signaal is dat de deelstaten geen geld van de federale overheid hoeven te verwachten als zij niet zelf alle denkbare middelen hebben geprobeerd om een begrotingsproblemen op te lossen.