Zorgen over vacaturestop bij Justitie
Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben onthutst gereageerd op de vacaturestop die minister Donner op het ministerie van Justitie invoert. Door natuurlijk verloop zullen hierdoor het komende jaar 600 tot 800 banen verdwijnen.
CNV-woordvoerder De Geus noemt de maatregel „te voortvarend.” Hij vindt het „teleurstellend dat Donner niet wacht op het overleg met de Tweede Kamer of met de ambtenarenvakbonden”, en spreekt zijn zorg uit dat andere ministers Donners voorbeeld zullen volgen.
De Abvakabo FNV is geschokt dat de minister niet precies aangeeft welke taken zijn departement beëindigt. De achterblijvers moeten vooralsnog het werk van de vertrekkers erbij nemen, zo redeneert vice-voorzitter Snoey van de vakbond. „Deze kaasschaafmethode zet de kwaliteit van het werk gigantisch onder druk.”
Snoey wijst verder op het probleem van de vergrijzing. Op de Haagse departementen ligt de gemiddelde leeftijd tegen de vijftig jaar. Daardoor zullen veel ambtenaren over tien jaar zijn uitgestroomd. Met het oog daarop zou nu al jong talent gerekruteerd moeten worden om de zaken over te nemen.
De per direct ingevoerde vacaturestop op Justitie gaat gepaard met een verbod op het (tijdelijk) inhuren van arbeidskrachten, zoals accountants, externe adviseurs en uitzendkrachten. Op jaarbasis leveren de maatregelen van minister Donner een bezuiniging op van enkele tientallen miljoenen.
De maatregelen gelden overigens alleen voor het departement in Den Haag en het ondersteunend personeel en management op hoofdkantoren elders in het land.
De vacaturestop geldt uitdrukkelijk niet voor uitvoerend personeel van het gevangeniswezen, de Raad voor de Kinderbescherming, het openbaar ministerie (OM) en de rechterlijke macht. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) valt ook buiten de ingreep, omdat voor deze dienst in het strategisch akkoord aparte bezuinigingen zijn opgenomen.
Op de andere ministeries in Den Haag bestaan vooralsnog geen plannen om het voorbeeld van Justitie na te volgen. Wel geeft het ministerie van Volksgezondheid aan voortaan kritisch te zullen kijken naar het opvullen van vacatures. Er komt geen vacaturestop, aldus een woordvoerder, maar wanneer er een vacature ontstaat, moet door de leiding van het departement worden getoetst of het nodig is die op te vullen.