CNV uit kritiek op lastenverlichting
Het kabinet-Balkenende geeft werkgevers lastenverlichting over de ruggen van werknemers. Het nieuwe kabinet roept daarmee hogere looneisen van de vakbeweging over zich af, stelde de vakcentrale CNV dinsdag.
Volgens het strategisch akkoord van CDA, LPF en VVD zal in de komende vier jaar ruim 1 miljard euro aan premielasten voor de WAO en de Ziektewet worden verschoven van werkgevers naar werknemers. „Hiervoor zullen we compensatie vragen in de vorm van hogere lonen”, aldus CAO-coördinator R. van Splunder van het CNV.
Het kabinet wil de loonkosten matigen om de internationale concurrentiepositie van bedrijven veilig te stellen. Volgens Van Splunder verstoort het kabinet echter alleen maar het evenwicht tussen werkgevers en werknemers. „Een evenwichtiger verdeling van lasten en lusten draagt meer bij aan een beheerste loonkostenontwikkeling”, stelt hij.
Twee weken geleden waarschuwde het CNV al dat de kabinetsplannen om de spaarloonregeling af te schaffen een loonopdrijvend effect zullen hebben. Volgens de vakcentrale zal de compensatie voor het schrappen van het fiscale voordeel bij deze spaarregeling neerkomen op een verhoging van de looneis met 3 procent, boven op de inflatie.
De ondernemersvereniging VNO-NCW noemt de uitlatingen van de CAO-coördinator van het CNV onbegrijpelijk. „Het is niet correct om de gevolgen van overheidsbeleid voor werknemers op het bordje te leggen van ondernemers”, zegt een woordvoerder van VNO-NCW.
„Het stellen van hogere looneisen is bovendien het slechtste wat je in deze economische tijden kunt doen als vakbeweging”, meent de zegsman. Hij wijst erop dat de lastenverlichting is bedoeld om de concurrentiepositie van het Nederlandse bedrijfsleven en de werkgelegenheid op peil te houden. „Blijkbaar vindt het CNV koopkrachtbehoud belangrijker dan werkgelegenheid.”