Christen uit Iran mag voorlopig hier blijven
DEN HAAG - Christelijke asielzoekers uit Iran mogen in elk geval tot mei volgend jaar in Nederland blijven. Homoseksuele asielzoekers uit hetzelfde land krijgen een verblijfsvergunning.
Dat heeft minister Verdonk van Vreemdelingenzaken dinsdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.De minister beloofde de Kamer half april dat uitgeprocedeerde Iraanse christenen en homoseksuelen voorlopig in Nederland mochten blijven. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zou in tussentijd uitzoeken of ze veilig naar Iran zouden kunnen terugkeren. Dat onderzoek is inmiddels afgerond.
Uit het zogeheten ambtsbericht blijkt dat homoseksualiteit in Iran zelden wordt geaccepteerd, ook niet door familie en vrienden van de betrokkene. Er zijn echter geen gevallen bekend waarbij mensen louter en alleen zijn gedood op basis van een veroordeling wegens homoseksuele handelingen.
Homo’s lopen een verhoogd risico op mensenrechtenschendingen, concludeert Verdonk op basis van het ambtsbericht. Omdat het vertrekmoratorium voor hen niet nog een keer kan worden verlengd, krijgen homoseksuelen een verblijfsvergunning als ze kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk homo zijn.
Voor christenasielzoekers uit Iran wijzigt er in feite niets. Het moratorium op hun vertrek wordt op basis van het ambtsbericht verlengd tot mei volgend jaar. Een maand voor die tijd zal de minister van Buitenlandse Zaken opnieuw een ambtsbericht uitbrengen over hun situatie.
Het recente ambtsbericht uit augustus stelt dat „niet met zekerheid” is te zeggen of een bekering tot het christendom op zich leidt tot vervolging. Gebleken is dat moslims in principe nog steeds interesse kunnen tonen in het christendom, kerken kunnen bezoeken en Bijbelonderricht kunnen krijgen. De afgelopen drie jaar zijn in Nederland zo’n 500 moslims overgegaan tot het christendom.
Christenen worden in Iran wel gediscrimineerd, maar als bekeerlingen niet te veel ruchtbaarheid geven aan hun bekering kunnen ze er redelijk functioneren. Omdat het ambtsbericht volgens Verdonk onvoldoende inzicht biedt in de positie van christenen in Iran mogen ze in elk geval tot mei volgend jaar blijven.
ChristenUnie-Kamerlid Huizinga reageert opgetogen op de brief van Verdonk. Ze is blij dat er nu duidelijkheid is voor homoasielzoekers uit Iran. Verder is ze verheugd dat Verdonk „eindelijk” de signalen serieus neemt dat christenen het in Iran „buitengewoon moeilijk” hebben.
Huizinga stelt dat christenen tot mei volgend jaar nog wel in onzekerheid verkeren of ze hier definitief mogen blijven, maar dat er tot die tijd in elk geval goed naar hun situatie zal worden gekeken.
Iraanse christenen
- Christelijke asielzoekers uit Iran mogen tot mei volgend jaar hier blijven.
Homo’s uit dat land krijgen verblijfsvergunning.
Huizinga (CU) blij met duidelijkheid voor asielzoekers.