Dringen om 3 liter drinkwater
BEVERWIJK - „Water, ik wil 10 liter water!” Een wat oudere man houdt zijn blauwe emmer omhoog. De gemeente Beverwijk en drinkwaterbedrijf PWN oefenden dinsdag het uitreiken van nooddrinkwater. „Helaas meneer, ik mag u maar 3 liter meegeven.”
Het lijkt allemaal net echt. De Van Riemsdijklaan in Beverwijk is afgesloten met een paar dranghekken. Erachter krioelt het van medewerkers van de gemeente met een groen hesje aan. Een politieagent houdt toezicht. Mensen uit de omliggende wijk komen aanlopen met emmers en jerrycans. In een grote tent moeten zij zich legitimeren.Dames van de gemeente controleren op een lijst of zij ook echt in de getroffen wijk wonen. Als dat zo is, krijgen ze een groene bon, waarmee ze naar de tapplaats kunnen gaan. Daar staat een vrachtwagen met een container vol drinkwater. Andere gemeentemedewerkers vullen de emmers en jerrycans met de juiste hoeveelheid water. Tevreden verlaten de meeste bewoners de nooddrinkwatervoorziening.
In het echt is het uitreiken van nooddrinkwater nog nooit nodig geweest. Toch oefenen steeds meer gemeenten en waterleidingbedrijven ermee. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft er bij de gemeenten op aangedrongen maatregelen te treffen voor het geval de nutsvoorzieningen uitvallen. Als mensen langer dan 24 uur geen drinkwater uit de kraan kunnen halen, moet de burgemeester het nooddrinkwaterplan van stal halen.
Hij zal dan, in overleg met het drinkwaterbedrijf, bepalen waar de noodvoorziening moet komen en voor welke bewoners die bedoeld is. Als een groter gebied of een hele stad zonder water zit, moeten er meerdere tapplaatsen komen. De drinkwaterbedrijven in Noord-Holland hebben vijftien drinkwatercontainers klaarstaan, die elk 10.000 liter water bevatten. Per tapplaats kunnen zo’n 3300 mensen van water worden voorzien.
Wanneer kan zo’n noodvoorziening nodig zijn? Het scenario in Beverwijk was dat op een bouwplaats een vat dieselolie in de drinkwaterleiding was terechtgekomen. Zo’n situatie is echter niet realistisch, aldus directeur M. den Blanken van PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland. Wat wel kan, is dat terroristen schadelijke stoffen via het leidingwater verspreiden. Den Blanken praat daar liever niet over, omdat hij mensen niet op een idee wil brengen. De directeur verzekert echter dat zijn bedrijf hiervoor de nodige beveiligingen heeft aangebracht.
Behalve de noodvoorziening werd gisteren in Beverwijk ook de informatieverstrekking geoefend. Volgens burgemeester T. Weterings was dat moeilijker dan gedacht. „Op een gegeven moment kwam er in het scenario wel weer water uit de kraan, maar mochten mensen dat alleen gebruiken voor sanitaire doeleinden, zoals het doorspoelen van het toilet. Maar hoe maak je de mensen dat nu duidelijk? In de praktijk zullen we gebruikmaken van de rampenzender op de radio en van geluidswagens die door de wijk rijden.”
De samenwerking tussen gemeente en drinkwaterbedrijf verliep ook moeizamer dan gedacht. Weterings: „PWN weet waar zijn leidingen lopen, maar welke straten en huizen horen daar nu bij? Aan de hand van de gemeentelijke basisadministratie moet de gemeente uitvogelen wie er recht hebben op nooddrinkwater en wie niet. Dat is best lastig.” Beverwijk deed er anderhalf uur over om de noodwatervoorziening op te starten.
Nadat zo’n zeventig bewoners hun drinkwater hebben opgehaald, is het om een uur of vier welletjes. De oefeningcoördinator geeft door haar megafoon het sein einde oefening. Tijd voor evaluatie.