Binnenland

Besluit kliniek rond ontsnapte tbs’er onderzocht

DEN HAAG (ANP) – Twee inspectiediensten onderzoeken de beslissingen die tbs–kliniek De Kijvelanden heeft genomen rond de tbs’er die recent tijdens begeleid verlof ontsnapte en daarna een serie misdrijven pleegde. Daaruit moet blijken of de directeur van de kliniek, die het verlof verleende, „heeft kunnen handelen zoals hij heeft gedaan".

17 October 2006 21:33Gewijzigd op 14 November 2020 04:12

Dat schreef minister Hirsch Ballin (Justitie) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. De 31–jarige tbs’er S.B. ontsnapte anderhalve week geleden in Rotterdam aan zijn begeleidster. Vervolgens beroofde en bedreigde hij twee mensen en verkrachtte hij een 20–jarige vrouw. De politie hield de man ’s avonds aan. De tbs’er is sinds 2004 135 keer op begeleid verlof geweest. Daarbij hebben zich nooit incidenten voorgedaan, aldus de minister.Eind juni was er in de kliniek wel een incident waarbij de tbs’er geweld heeft gebruikt tegen een andere patiënt. De kliniek vond het gezien de mate van geweld niet nodig daarvan aangifte te doen bij de politie. Wel schortte de directeur de begeleide verloven van B. gedurende zes weken op.

De medepatiënt die het slachtoffer van het geweld zou zijn geworden, deed echter wel aangifte tegen B., zo bleek dinsdag in de uitzending van actualiteitenrubriek Netwerk. Zijn advocaat, Hörchner, stelde dat zijn cliënt personeel van de kliniek meerdere malen waarschuwde dat B. gewelddadig is. Ook zou de raadsman een brief aan de hoofdofficier van justitie in Rotterdam hebben gestuurd om te waarschuwen.

PvdA–Kamerlid Aleid Wolfsen wil „onmiddellijk overleg" met de minister over deze zaak. „De brief van de minister aan de Tweede Kamer suggereert dat er in het geheel geen aangifte is gedaan maar die zien we hier nu toch liggen. Sterker nog: er is ook een brief aan de hoofdofficier van justitie waarin wordt gevraagd waarom er niets aan het geweld gebeurt. We willen overleg met de minister en weten waarom hij hierover jokt".

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie wees er nog eens op dat de kliniek geen aanleiding zag om aangifte van het incident te doen. Maar dat sluit volgens hem niet uit dat „iemand anders" wel aangifte heeft gedaan.

De tbs’er werd in februari 2005 door de rechtbank in Arnhem tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging veroordeeld voor een zedendelict. Twee jaar later werd hij opgenomen in de kliniek in Poortugaal, bij Rotterdam. Sinds juli 2004 mocht hij geregeld onder begeleiding kort op verlof om bijvoorbeeld te winkelen, zo blijkt uit het feitenoverzicht van de minister.

Op de dag dat de man ervandoor ging, 6 oktober, maakte hij volgens een medewerker van de kliniek een goede en evenwichtige indruk en gaf zijn gedrag geen aanleiding om het verlof niet door te laten gaan. Onder begeleiding van één begeleider mocht hij boodschappen doen voor de afdeling. Bij het postkantoor rende hij plotseling weg. De begeleider informeerde de kliniek, die politie en justitie op de hoogte bracht.

Hirsch Ballin concludeert opnieuw dat zowel de verlofverlening als de gang van zaken na de ontsnapping volgens de regels is uitgevoerd. Hij heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg gevraagd samen met de Inspectie voor de Sanctietoepassing zo snel mogelijk te rapporteren over de beslissingen die de kliniek in deze zaak heeft genomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer