Buitenland

Poetin kan EU–top verdelen en beheersen

BRUSSEL (ANP) – Europese toppen moeten het wel eens vaker hebben van hun hoge buitenlandse gasten. Eerder redden de Amerikaanse president George Bush en wijlen Yasser Arafat een op papier saaie en voorspelbare top van Europese staats– en regeringsleiders alleen al door hun aanwezigheid.

17 October 2006 16:05Gewijzigd op 14 November 2020 04:12

Of de komst van de Russische president Vladimir Poetin vrijdag naar een ingelaste Europese top in het Finse Lahti hetzelfde effect zal hebben is echter zeer de vraag.Poetin is op zijn minst omstreden in Europa. Hij heeft er vrienden en vijanden. De EU houdt graag de band met Rusland goed, bijvoorbeeld wegens de grote energievoorraden. Daar staat tegenover dat Poetin in de ogen van velen een lastige klant is, die het niet te nauw neemt met mensenrechten en een systeem van eerlijke vrije handel in zijn land eigenlijk tegenwerkt.

Zo zal de moord op de Russische journaliste Anna Politkovskaja zeker de tongen beroeren. Poetin nam vorige week openlijk afstand van de moord en sprak er zijn afschuw over uit. De journaliste stond echter bekend als een critica van de president, hetgeen de geloofwaardigheid van Poetins uitspraken niet versterkt.

Daarnaast zullen de nodige EU–leiders, onder wie premier Jan–Peter Balkenende, meer willen weten over de Russische opstelling rond een groot energieproject, waar Shell leiding aan wilde geven. Dit project in de regio Sachalin is voorlopig op sterk water gezet omdat er volgens de Russische autoriteiten problemen waren met milieuvergunningen. Op de achtergrond zou echter een bescherming van het Russische energieconcern Gazprom meespelen.

Poetin is alleen uitgenodigd voor een diner op vrijdagavond, als buurman van de huidige Finse EU–voorzitter en premier Matti Vanhanen. De agenda van de top bevat verder weinig hoogtepunten, waardoor zijn komst meteen het grote moment zal zijn.

De EU–leiders zullen vrijdagmiddag spreken over de innovatie van de Europese economie en het immigratiebeleid. Verder staat de kwestie Darfur op de agenda. Mogelijk speelt ook de bevoegdheidsverdeling in de Europese Commissie een rol. Met de komst van Roemenië en Bulgarije als nieuwe lidstaten krijgen zij ook een eurocommissaris, waardoor de huidige portefeuilles voor een deel herverdeeld zullen moeten worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer