Vrijspraak voor teelt medicinale cannabis
LEEUWARDEN (ANP) – Het gerechtshof in Leeuwarden heeft MS–patiënt Wim Moorlag dinsdag vrijgesproken van het overtreden van de wet door het telen van medicinale cannabis. Moorlag teelt en rookt cannabis als medicijn om de symptomen van zijn spierziekte, pijn en spasmen, te verminderen.
Moorlag overtreedt daarmee de Opiumwet, maar het gerechtshof stelt dat het persoonlijke belang van Moorlag boven het maatschappelijk belang gaat.De Drent werd in 2004 door de rechtbank in Assen voor het telen van de cannabis veroordeeld tot een voorwaardelijke boete van 250 euro.
Tijdens de behandeling van de rechtszaak twee weken geleden betoogden Moorlags advocaten Jan Boksum en Wim Anker dat er geen alternatief medicijn op de markt is om de effecten van zijn ziekte te onderdrukken. De twee soorten medicinale cannabis die in Nederland bij de apotheek te verkrijgen zijn, zijn voor veel patiënten nutteloos.
Daarnaast teelde Moorlag precies 3 gram cannabis per dag, zijn dagelijkse behoefte. Het kopen van cannabis in de koffieshop is voor Moorlag geen alternatief omdat de producten uit het illegale circuit komen, vervuild kunnen zijn en niet aansluiten op zijn medicinale behoefte. Het hof is het met de raadsmannen eens en vindt dat de keuze van Moorlag om de wet te overtreden gerechtvaardigd was.
Moorlag reageerde emotioneel op de uitspraak. „Nu kan je weer gaan telen", zei zijn vrouw en medeverdachte Klasina Hoijer. Voor het echtpaar en hun kinderen waren de afgelopen jaren slopend. Tientallen patiënten met hetzelfde doel, legaal cannabis als medicijn voor eigen gebruik mogen kweken, hebben het echtpaar al die tijd gesteund.
Volgens Anker is de reikwijdte van de uitspraak aanzienlijk. „Ook andere patiënten kunnen nu ’legaal’ telen, niet alleen MS–patiënten, maar ook bijvoorbeeld patiënten die aan aids lijden". Advocaat–generaal Marina Weel onderstreept de lezing van Anker. Of het Openbaar Ministerie, dat bij het hof ook 250 euro voorwaardelijke boete had geëist, in cassatie gaat bij de Hoge Raad moet nog worden besloten.
De raadsman gaat desondanks komend voorjaar lobbyen onder Tweede Kamerleden van de grote partijen. Hij vindt dat de bestaande wetten ontoereikend zijn en moeten worden aangepast om thuisteelt met medicinaal doel legaal te maken.