CNV: Toch geen uitruil feestdagen
UTRECHT - Vakcentrale CNV heeft het omstreden voorstel om een christelijke feestdag te wisselen voor een islamitische alweer van tafel geveegd.
De vicevoorzitter van het CNV, R. van Splunder, heeft dit dinsdagmorgen bevestigd.In een interview met de Nederlandse Islamitische Omroep (NIO) dat zaterdag werd uitgezonden, stelde Van Splunder voor om bijvoorbeeld tweede paasdag of tweede pinksterdag in te ruilen voor het islamitische Suiker- of Offerfeest.
Volgens Van Splunder worden feestdagen van niet-christenen te weinig erkend in Nederland, terwijl christelijke feestdagen hun lading grotendeels hebben verloren. „Voor veel Nederlanders zijn feestdagen verworden tot extra koopzondagen”, aldus de vicevoorzitter vorige week.
De vakcentrale lijkt zich echter te hebben verkeken op de christelijke identiteit van zijn leden. Naar aanleiding van de uitlatingen van Van Splunder ontving het CNV honderden negatieve reacties van leden en niet-leden. Ook maandag tijdens een door het CNV-bestuur belegde belavond voor leden bleek de CNV-achterban het idee om een christelijke feestdag te ruilen voor bijvoorbeeld het Suikerfeest massaal af te wijzen. De vakcentrale zou met dergelijke voorstellen zijn christelijke identiteit verkwanselen. Vanavond hebben leden nogmaals een kans om telefonisch te reageren.
Wel steunen veel leden het idee om niet-christenen meer rechten te geven om hun religieuze feestdagen te vieren, aldus Van Splunder dinsdagmorgen. „We gaan de komende weken bekijken op welke manier we aan die wens tegemoet kunnen komen.”
Directeur P. Schalk van de reformatorische vakorganisatie RMU is blij dat het CNV op „zijn schreden terugkeert. Ook de tweede feestdagen behoren tot onze christelijke traditie. Die moeten we niet overboord gooien. Bovendien: wanneer we aan iedere religieuze groep vierdagen geven in ruil voor onze christelijke feestdagen houden we natuurlijk niets over.”
Volgens Schalk is het voor Nederlandse werknemers prima mogelijk om vrij te nemen op religieuze vierdagen. „Christenen doen dit zelf ook, denk maar aan bid- en dankdagen.” Als een mooi voorbeeld van integratie wijst de RMU-directeur op de Joodse gemeenschap. „Die viert jaarlijks haar feestdagen, zoals Jom Kipoer en het Loofhuttenfeest. Dat gaat volkomen geruisloos.”