Kerk & religie

Grondvlak

Kerk van Schiphol
In Rijsenhout wordt zaterdag 21 oktober het nieuwe pand van de Nederlands gereformeerde kerk van Haarlemmermeer-Oostzijde in gebruik genomen. Een dag later wordt de eerste kerkdienst gehouden.

17 October 2006 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 04:12
RIJSENHOUT – Een artist’s impression van het nieuwe kerkgebouw in Rijsenhout (gemeente Haarlemmermeer). Foto NGK Rijsenhout
RIJSENHOUT – Een artist’s impression van het nieuwe kerkgebouw in Rijsenhout (gemeente Haarlemmermeer). Foto NGK Rijsenhout

De oude kerk, in Rozenburg, moest wijken voor uitbreiding van luchthaven Schiphol. De nieuwe kerk staat aan dezelfde weg, de Aalsmeerderweg, enkele kilometers verderop.Schiphol wil het luchthaventerrein uitbreiden. Daarom moesten woningen en de kerk verdwijnen. De kerk staat op korte afstand van de Kaagbaan, niet ver van een bekende spottersplaats. Volgens ds. K. Muller is het vlieglawaai geen reden om te vertrekken. „Het geluid valt wel mee. We horen het wel goed als er tijdens de dienst een Boeing 747 opstijgt, maar ik hoef er niet mijn woorden voor te onderbreken. Als het wel te veel zou hinderen, zouden er genoeg mogelijkheden zijn om de overlast terug te dringen.”

De kerk stamt uit 1926. Daarvoor kerkten de leden in een veel kleiner gebouw, dat later de kosterswoning werd. „Er stond ook een pastorie, maar die is inmiddels gesloopt. De pastorie staat nu in Amstelveen.”

De nieuwe kerk, die modern oogt, staat op geruime afstand van de start- en landingsbaan. „De vliegtuigen zijn al vrij hoog als ze langs onze nieuwe kerk komen, dus het geluid zal nog minder opvallen.” Schiphol financiert het nieuwe kerkgebouw en de bijbehorende kosterswoning. „Het is een ruil: Schiphol krijgt van ons de grond en wij krijgen een nieuw gebouw.”

De kerk is in ongeveer een jaar tijd gebouwd. De Nederlandse gereformeerde kerk van Haarlemmermeer-Oostzijde telt zo’n 250 leden en doopleden. Voor bijzondere diensten kan de foyer bij de kerkzaal worden getrokken, zodat er ruimte is voor zo’n 350 personen. Er is een samenwerking met de christelijke gereformeerde kerk van Aalsmeer.

VGKN in Noordwijk
De voortgezette gereformeerde kerk in Noordwijk wordt zondag tijdens een kerkdienst officieel opgericht. De voorzitter van de synode van de voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland, ds. K. J. Bijleveld uit Boornbergum-Kortehemmen, hoopt in deze dienst voor te gaan en tevens de ambtsdragers te bevestigen. De akte van instituering zal dan getekend kunnen worden en de kerk zal vervolgens geregistreerd worden bij de burgerlijke overheid, de gemeente Noordwijk.

Sinds 6 november 2005 beleggen enkele initiatiefnemers kerkdiensten in Het Trefpunt aan de Schoolstraat 2 in Noordwijk aan Zee. De instituering raakte in een stroomversnelling nadat een student aan de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle in het kader van zijn studie gemeenteopbouw in Noordwijk onderzoek verrichtte en de voor de instituering noodzakelijke structuur in de gemeente heeft aangebracht. Op een gemeenteavond op 12 september is een voorlopig bestuur gekozen en heeft men besloten tot instituering over te gaan.

Inmiddels komen wekelijks tussen de twintig en de dertig mensen samen tijdens de erediensten.

Kerk voor OGG Goes
De oud gereformeerde gemeente van Goes wil het kerkgebouw kopen van de gereformeerde kerk vrijgemaakt ter plaatse. Dat meldt het landelijke Kerkblad van de Oud Gereformeerde Gemeenten.

De gemeente belegde de diensten in de aula op de begraafplaats van Kapelle, die beschikbaar gesteld werd door een begrafenisondernemer uit ’s-Gravenpolder. De gemeente Kapelle-Biezelinge verbood echter in deze ruimte kerkdiensten te houden.

Ondertussen kwam het kerkgebouw van de gereformeerde kerk vrijgemaakt in Goes vrij, omdat deze kerk voor de gemeente te klein geworden is. De kerk kan worden aangekocht voor 630.000 euro.

De oud gereformeerde gemeente van Goes telt 35 belijdende leden en 36 doopleden.

De rubriek Grondvlak is bedoeld voor nieuws vanuit plaatselijke gemeenten. Berichten die voor plaatsing in aanmerking komen, kunnen gemaild worden naar: grondvlak@refdag.nl. Post kan gestuurd worden naar: Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer