Noord–Korea hield daadwerkelijk kernproef
WASHINGTON/WENEN/PEKING (ANP) – Noord–Korea heeft een week geleden wel degelijk een atoomproef gehouden. Dat hebben Amerikaanse inlichtingendiensten maandag bevestigd. De ontploffing had een kracht van minder dan een kiloton, maakte het kantoor van de Amerikaanse Nationale Inlichtingendirecteur John Negroponte in een communiqué bekend.
„Bij analyse van luchtmonsters die op 11 oktober 2006 zijn verzameld, is radioactiviteit gedetecteerd, wat bevestigt dat Noord–Korea een ondergrondse kernproef heeft uitgevoerd", aldus het hoofd van de nationale inlichtingendienst in een verklaring. Als datum en plaats van de proef voeren de Amerikanen 9 oktober en P’unggye op.De kracht van de explosie is naar nucleaire maatstaven gering. Mogelijk wijst dat op een mislukte test. De atoombom die de Amerikanen in 1945 afwierpen op het Japanse Hiroshima, waardoor tienduizenden mensen omkwamen, had een geschatte kracht van 13 tot 16 kiloton.
Noord–Korea verkondigde vorige week dat het een eerste ondergrondse kernproef had uitgevoerd. Een dag later vloog een speciaal Amerikaans spionagevliegtuig naar de regio om Noord–Korea’s uitstoot te meten. Het bleef lang onduidelijk of er inderdaad radioactieve neerslag was gemeten.
De nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zei maandag nog steeds niet te weten of er werkelijk een proef is gehouden. „Ik denk dat niemand ter wereld, behalve de Noord–Koreanen, weet hoeveel kernmateriaal is gebruikt en of het een nucleaire explosie betrof", zei IAEA–hoofdinspecteur Olli Heinonen. Onderzoekers van de organisatie komen sinds 2002 het stalinistische land niet meer in.
IAEA–directeur Mohammed ElBaradei waarschuwde maandag dat dertig landen een kernmacht kunnen worden, bovenop de negen die nu al kernwapens zouden bezitten. De virtuele kernmachten hebben volgens hem de mogelijkheden en de kennis uranium te verrijken of plutonium te produceren waarmee kernwapens kunnen worden gemaakt, zei ElBaradei aan het begin van een symposium met vijfhonderd deskundigen.
De Verenigde Staten, Rusland, Groot–Brittannië, Frankrijk en China zijn verklaarde kernmachten, evenals India en Pakistan. Israël bezit naar alle waarschijnlijkheid eveneens kernwapens. Noord–Korea verklaarde op 9 oktober tot woede van de rest van de wereld een ondergrondse kernproef te hebben uitgevoerd.
Buurland China, traditioneel de belangrijkste bondgenoot van Pyongyang, heeft inmiddels een hek van prikkeldraad gebouwd langs een deel van de grens met Noord–Korea. De afrastering is opgetrokken langs de grensrivier de Yalu, bij de stad Dandong. Waarnemers zeggen dat Peking als gevolg van economische sancties een exodus van Noord–Koreanen vreest.
In China verblijven al honderdduizenden gevluchte Noord–Koreanen, die zich vooral in de grensstreek verborgen houden. Noord–Korea staat volgens de Verenigde Naties een hongerige winter te wachten. Volgens het Wereldvoedselprogramma hebben de belangrijkste voedseldonoren de kraan dichtgedraaid. Zuid–Korea heeft leveranties sinds rakettesten in juli dit jaar gestopt. China heeft dit jaar slechts een derde geleverd van wat het normaal stuurt en de VS schenken geen voedsel meer aan de WFP–operatie voor Noord–Korea, aldus de organisatie.